Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Statele membre UE încă pierd venituri de aproape 150 de miliarde € din TVA

Comisia Europeană a publicat vineri, 21 septembrie, un studiu care prezintă venituri de aproape 150 de miliarde euro din TVA, ce au fost pierdute în 2016, la nivelul UE, cu circa 12% mai puțin față de anul precedent. Potrivit datelor, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut în 22 de state membre, însă a crescut în șase dintre țările UE: România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța.

România are cea mai slabă rată de colectare a TVA din UE, cu o pierdere de 36% în 2016 (cu 2 puncte procentuale peste anul anterior). În schimb, Bulgaria, Letonia, Cipru și Țările de Jos au înregistrat performanțe foarte bune, și anume o scădere de peste 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA în fiecare dintre aceste patru țări.

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut cu 10,5 miliarde de euro, ajungând la 147,1 miliarde de euro în 2016, adică la 12,3 % din veniturile totale din TVA față de 13,2 % în anul precedent. Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 113