Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Facilitati oferite fermierilor pentru accesarea fondurilor europene

Declaraţii susţinute vineri, 7 martie a.c., de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş si de primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la finalul întâlnirii cu reprezentanţii mediului bancar pentru promovarea Programului naţional de dezvoltare rurală


Dacian Cioloş: Am avut astăzi (vineri, 7 martie a.c.) o întâlnire, la solicitarea noastră, cu reprezentanţii principalelor bănci din România care sunt interesate de agricultură. În cursul lunii februarie am avut şi întâlniri bilaterale cu unele bănci pentru a le explica mecanismele de finanţare pe care le gândim în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Odată acest program lansat am vrut să avem această întâlnire în comun pentru a consulta băncile în legătură cu interesul pe care îl manifestă pentru investiţiile în agricultură şi pentru a identifica mecanisme de comunicare între instituţiile statului şi bănci, pentru un acces mai facil al beneficiarilor la credite. Noi le-am prezentat facilităţile pe care Programul de Dezvoltare Rurală le oferă şi pe care le-am prezentat şi la lansarea programului, şi anume faptul că nu mai este nevoie de scrisoare de garanţie bancară din partea beneficiarului înainte de a-şi depune proiectul. După semnarea contractului el se va prezenta la bancă pentru a-şi negocia creditul. Beneficiarul va putea solicita un avans de până la 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Acest avans poate fi favorabil şi în modul în care banca calculează riscul de a acorda creditul şi a condiţiilor în care creditul este acordat.
O altă facilitate: beneficiarul poată să utilizeze ca gaj, ca garanţie, investiţia şi utilajele. Acest lucru a fost deja stabilit şi printr-un act normativ, printr-o Hotărâre de Guvern care a fost adoptată în această săptămână în Guvern. Am avut această discuţie cu băncile. Am stabilit să ne întâlnim periodic, de acum înainte, la acest nivel, pentru a analiza modul în care evoluează programul. Băncile urmează, în perioada următoare, să vină cu anumite produse bancare specifice adaptate Programului de Dezvoltare Rurală. Vreau să salut prezenţa domnului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi a domnului ministru de Finanţe. Este cred, un exemplu în plus în legătură cu interesul pe care Guvernul îl manifestă pentru a asigura nu numai o absorbţie a fondurilor, dar şi pentru a ne asigura că fondurile ajung şi la categorii de beneficiari care nu au beneficiat de Programul SAPARD până acum sau de alte fonduri europene.

Călin Popescu-Tăriceanu: Vreau să salut şi să-i mulţumesc, în acelaşi timp domnului ministru pentru iniţiativa pe care a luat-o astăzi de a organiza această întâlnire cu băncile care funcţionează pe piaţa românească. Doresc să mulţumesc şi băncilor pentru modul în care au răspuns acestei invitaţii, pentru interesul pe care îl arată programelor pe care Guvernul le promovează pentru modernizarea agriculturii. În perioada 2007 – 2013 agricultura românească va beneficia de 10 miliarde de euro care reprezintă fonduri europene, plus cofinanţarea asigurată de Guvernul Român. Aceste fonduri sunt destinate pentru modernizarea agriculturii şi pentru dezvoltarea rurală. Dar aceste fonduri trebuie folosite prin instrumentele specifice şi băncile sunt canalele cele mai bune prin care se pot derula aceste fonduri. Băncile joacă un rol extrem de important. Interesul nostru este să lărgim această bază în aşa fel încât fiecare fermier să se poată adresa în condiţii optime unei instituţii pentru a-şi asigura creditarea proiectelor pe care doreşte să le promoveze.
Noi acordăm o serie de facilităţi care merg de la creditare până la garantarea de credite. Programul SAPARD în agricultură a fost un mare succes, motiv pentru care am generat un al doilea program SAPARD românesc, denumit „ Fermierul ”, şi care şi-a dovedit utilitatea. Vrem să folosim în continuare aceste bune practici şi să dăm şansa agriculturii de modernizare efectivă. Răspunsul pe care îl avem pe programele cu finanţare europeană sau de la buget este unul foarte bun, ceea ce ne face să fim încrezători.
Discuţiile de astăzi (vineri, 7 martie a.c.) cu băncile sunt dătătoare de speranţă că lucrurile vor merge în sensul bun, pentru că băncile s-au declarat foarte atrase şi interesate să participe la aceste programe. Aceste elemente reprezintă o parte din lucrurile pe care dorim să le facem pentru modernizarea agriculturii.
Am să îl rog şi pe domnul ministru Vosganian să anunţe câteva lucruri pe care le preconizăm în perioada următoare pe domeniile pe care le-aţi şi menţionat dealtfel la reuniune, cu câteva clipe mai înainte.
Vreau să îmi exprim speranţa că vom putea să folosim modelul pe care Ministerul Agriculturii l-a implementat şi pentru absorbţia altor fonduri europene. Mă gândeam chiar astăzi şi îi propuneam domnului ministru să-mi dea voie să iau o parte din echipă, cu care să facem un program asemănător pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Nu este foarte încântat că îi luăm o parte din echipă, dar interesul general ne face să ne gândim la toate domeniile care trebuie să beneficieze de finanţări cât mai avantajoase, să folosim cât mai bine şi mai eficient fondurile europene.
Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 96