Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sistemul de termoficare din Râmnicu Vâlcea va fi reabilitat cu fonduri europene

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, au semnat, la sediul MFE, contractul de finanțare aferent proiectului Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – etapa a II-a.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 7, Obiectivul specific 7.1.

Beneficiar: Consiliul Județean Vâlcea

Buget eligibil: 68.992.158,56 lei

Obiectivul proiectului este creșterea eficienței energetice a sistemului de termoficare în Râmnicu Vâlcea, prin:

  • reducerea pierderilor de la nivelul rețelelor;
  • creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică;
  • costuri mai mici pentru populație, ca urmare a creșterii competitivității întregului sistem urban de încălzire centralizată și asigurării viabilității acestui sistem pe termen lung.

Prin această a doua etapă a proiectului vor fi reabilitate rețelele primare de transport, respectiv 6.500 m conductă termoficare primară și 40.132 m conducte rețea termică secundară.

„Când vorbim despre sistemele de termoficare, ne-am obișnuit să auzim despre pierderi pe rețea. Astăzi vorbim despre un proiect care va rezolva această problemă. Vorbim despre continuarea unui proiect care va însemna mai puțini bani scoși de cetățeni din buzunare. Pe de altă parte, vorbim despre nevoia de a trăi într-un mediu sănătos. Vâlcenii vor avea parte de mai puțină poluare, ca urmare a standardelor înalte de calitate la care se ridică echipamentele achiziționate prin proiect. În spatele cifrelor pe care le comunicăm instituțional, avem, iată, astfel de rezultate palpabile, care ne arată cum îmbunătățesc fondurile nerambursabile viața fiecărui cetățean”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb.

La rândul său, domnul Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, a adăugat că: „Este o zi importantă pentru vâlceni, pentru că acest contract semnat astăzi înseamnă mai bine și mai confortabil pentru ei. Sunt bucuros că suma de 18 milioane euro intră în județul nostru, alături de celelalte 120 milioane investiți până acum, alături de echipa pe care o coordonez.”

Informații suplimentare despre proiect: Prima etapă a proiectului de termoficare în municipiul Râmnicu Vâlcea, în valoarea totală de 239.903.571 lei (fără TVA), a fost implementată cu finanțare din bugetul Programului Operațional Sectorial Mediu (POSM) 2007-2013 și finalizată în iunie 2016. Au fost dezvoltate și achiziționate echipamente noi - o instalație desulfurare gaze de ardere pentru cazanul 7, 18 arzătoare cu NOx redus și reabilitate 2 electropompe de alimentare cazan de abur, 4 electropompe de termoficare și 2,25 km rețea termică de transport.

Sursă: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 234