Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții transfrontaliere mai bine protejate în UE

Orientările publicate de Comisia Europeană joi, 19 iulie, ajută investitorii din UE să își apere drepturile în fața administrațiilor și instanțelor naționale, iar pe statele membre să protejeze interesul public potrivit legislației UE. Ele intervin în contextul în care tratatele bilaterale de investiții (TBI) intra-UE sunt considerate ilegale, deoarece se suprapun normelor ce reglementează piața unică și fac discriminări între investitorii din UE. Orientările au drept scop consolidarea mediului de afaceri pentru investitori, ca element esențial pentru sprijinirea investițiilor în piața unică.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Stimularea investițiilor este o prioritate majoră a Uniunii piețelor de capital.Legislația UE asigură un echilibru adecvat între protecția drepturilor investitorilor din UE și posibilitatea guvernelor de a adopta reglementări în interesul public. Tratatele bilaterale de investiții dintre statele membre nu își au locul în cadrul pieței unice. Comunicarea noastră trimite un semnal puternic că legislația UE asigură deja protecția investitorilor. Prin urmare, ei pot avea în continuare încredere atunci când fac investiții în UE.

Prin comunicare se aduc următoarele clarificări:

  • libera circulație a capitalurilor, serviciilor, bunurilor și lucrătorilor în cadrul pieței unice a UE constituie libertăți fundamentale pentru cetățenii UE;

  • arbitrajul între un stat membru și un investitor dintr-un alt stat membru, inclusiv în temeiul unui „TBI intra-UE”, nu este compatibil cu normele europene;

  • legislația UE permite reglementarea piețelor pentru a urmări obiective legitime de interes public, cum ar fi siguranța cetățenilor, sănătatea, drepturile sociale, protecția consumatorilor sau protecția mediului.

Statele membre vor fi, astfel, împiedicate să adopte măsuri care încalcă normele UE, iar investitorii vor fi ajutați să își invoce drepturile în fața administrațiilor și instanțelor naționale. Comunicarea îi va ajuta pe practicienii din domeniul dreptului să aplice normele UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 83