Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Let’s Talk Impact: Povestea Magiunului de Topoloveni, primul produs românesc protejat la nivel european. Ce le recomandă antreprenoarea Bibiana Stanciulov producătorilor locali?

Uniunea Europeană asigură protejarea produselor fabricate pe teritoriul său față de concurența neloială. Șase produse românești beneficiază de o astfel de protecție prin certificare IGP (Indicație Geografică Protejată) și DOP (Denumire de Origine Protejată).   În aprilie 2011, Comisia Europeană a acordat „Magiunului de prune Topoloveni” certificarea de Indicaţie Geografică Protejată, prima certificare de acest fel acordată unui produs tradiţional românesc.

Am discutat cu Bibiana Stanciulov, director general al Sonimpex Topoloveni, antreprenoarea care a readus Magiunul de Topoloveni în atenția românilor și a întregii Uniuni Europene, despre cum este să fii primul care îndrăznește să urmeze acest proces. Iată ce ne-a împărtășit.

***

Reporter: Care este motivul pentru care ați dorit ca Magiunul de Topoloveni să fie certificat de către Uniunea Europeană și când ați luat această decizie, ținând cont că la acel moment nu exista niciun alt produs românesc cu o astfel de certificare?

Bibiana Stanciulov: Imediat după cumpărarea Secției de magiun din Topoloveni, în stare de „ruină ruginită”, mi-am dorit să demonstrez că se poate dezvolta o afacere corectă în industria alimentară din România. Magiunul îmi era cunoscut din copilăria petrecută în Oltenia și se asocia cu momentele minunate trăite atunci. Am dorit să le amintesc românilor că am știut să ne păstrăm tradiția și, în acest mod, identitatea națională care ne menține ca popor. Încă din primii ani de la achiziția acestei secții, am înregistrat la OSIM, sub numele SCORILLOS, magiunul din prune de la Topoloveni.

Am acordat cea mai mare atenție oricărui tip de protecție pentru că munca și investițiile să nu poată fi furate prin concurență neloială. Intrarea României în Uniunea Europeană ne-a determinat să studiem foarte atent ce presupune acest lucru pentru producătorul român. Astfel, am descoperit posibilitatea de a fi certificați pentru Unicitate, Autenticitate și Tradiționalitate. Magiunul din prune îndeplinea toate cerințele: rețeta am regăsit-o în Arhivele Naționale din anii 1914. Am vrut să ne testăm capacitatea de a promova în Europa un produs alimentar românesc cu o calitate nutrițională de excepție, în Europa.

Reporter: Cât a durat procesul de certificare și cum l-ați descrie? A fost complicat? La cât timp de la certificare au început să apară beneficiile deținerii unui astfel de atestat?

Bibiana Stanciulov: Procesul de certificare a durat doi ani - 2009/2011- conform procedurilor și nu a întâmpinat nicio opoziție națională sau europeană. Pentru certificare am fost obligați să îndeplinim în procesul de producție cerințele de calitate ale utilajelor europene, ceea ce a condus la investiții majore. Certificarea a fost asemenea unui examen pe care trebuie să îl treci cu mult succes, examen cu viața. A fost pasionant, frumos, o experiență unică într-o viață.

Deoarece eram primul producător din România care obținea certificarea cu Indicație Geografică Protejată, nimeni din rândul autorităților nu a știut cum să ne asigure protecția. Au început astfel, la început timid, concurenții neloiali care s-au folosit atât de notorietatea toponimului Topoloveni, cât și a Magiunului din prune, comercializând la prețuri de dumping - care corespund „calității” produselor lor - diverse conserve. Este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm din anul 2012, problemă nerezolvată nici astăzi, deși am recurs la trimiterea în judecată a respectivilor „hoți” de imagine și notorietate. 

Beneficiul a fost accesarea fondurilor europene pentru promovarea Magiunului din prune Topoloveni în afara granițelor Uniunii Europene. Am investit și din fonduri personale sume foarte mari de bani pentru promovarea tradiției gastronomice românești în afara granițelor țării noastre. Am considerat că este obligatoriu pentru păstrarea sufletului românesc, așa că am demonstrat calitatea magiunului românesc la Instituții Internaționale de Gust și Calitate.

Prin notorietatea și calitatea magiunului nostru am avut șansa de a primi Calitatea de Furnizor al Casei Regale a României din însăși mâna Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Reporter: Ce le-ați recomanda producătorilor locali din România care se gândesc să aplice pentru o astfel de certificare?

Bibiana Stanciulov: Producătorii care doresc să „își pună amprenta” pentru eternitate, vor reuși mai ușor decât noi deoarece am deschis drumul atât pentru ei, cât și pentru autorități. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât vom reuși să ne protejăm mai ușor drepturile și să promovăm Calitatea în industria alimentară. Să se gândească la ce doresc să lase ca moștenire generațiilor care le vor urma.

 

***

Interviul face parte din seria de materiale realizate în cadrul Let’s Talk Impact, proiect dezvoltat de Reprezentanța Comisiei Europene în România împreună cu Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro.

Conținutul prezentului material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Nici Comisia Europeană, nici persoanele care acționează în numele acesteia nu pot fi considerate răspunzătoare de modul în care sunt utilizate informațiile conținute în prezentul material.
 
Doar vorbele cu impact fac o conversație memorabilă! Haideți și voi să vorbim despre fonduri, finanțări, impact și valori europene. Ne găsiți pe facebook la www.facebook.com/LetsTalkImpact.
Vizualizări: 188