Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Ghidurile finale pentru instalarea tinerilor fermieri (6.1) și dezvoltarea fermelor mici (6.3)

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ghidurile finale pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1) și dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3).

Conform unor declarații făcute săptămâna trecută de către directorul general al AFIR, Adrian Ionuţ Chesnoiu, liniile de finanțare vor fi deschide începând cu 1 august 2018. (pentru detalii click aici)

Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Cine poate depune proiect?

  • Tânărul fermier care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
  • Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung.

Ce se finanțează?

  • Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
  • Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
  • Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
  • Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

Care este valoarea finanțării nerambursabile?

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de 50.000 Euro, valoare ce va fi acordată în două tranșe:

  • 75% la primirea deciziei de finanțare;
  • 25% în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Mai multe detalii se regăsesc în Ghidul Solicitantului.

Descarcă Ghidul Solicitantului.

Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici

Cine poate depune proiect?

  • Fermieri care au drept de proprietate și/ sau drept de folosinţă pentru o exploatație agricolă care intră în categoria de fermă mică (exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 –11.999 € SO), cu excepția persoanelor fizice neautorizate.

Ce se finanțează?

  • Dezvoltarea fermelor mici pe baza planului de afaceri.

Toate cheltuielile propuse în planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru și activitățile relevante pentru implementarea corectă a planului de afaceri aprobat, pot fi  eligibile, indiferent de natura acestora.

Care este valoarea finanțării nerambursabile?

Finanțarea nerambursabilă se acordă pentru o perioadă de maximum 3/ 5 ani (5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de 15.000 de euro, procentul de finanțare nerambursabilă fiind de 100%.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:

  • 75% la semnarea Deciziei de finanțare;
  • 25% se va acorda în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3/ 5 ani (5 ani pentru exploatațiile pomicole).

Mai multe detalii se regăsesc în Ghidul Solicitantului.

Descarcă Ghidul Solicitantului.

Mirela Săcăluș,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa Ghiduri: AFIR

Vizualizări: 2411