Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Învățământul preșcolar din Miercurea Ciuc a primit finanțare europeană pentru reabilitarea termică a clădirilor

În Miercurea Ciuc s-a semnat Contractul de finanțare nerambursabilă în valoare totală de aproape un milion euro, prin care se alocă fonduri europene Grădiniței „Aranyalma” („Mărul de Aur”) din municipiu. Prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, se va alocă acestui proiect suma de peste 3,4 milioane lei fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea acestei unități de învățământ preșcolar în vederea îmbunătățirii eficienței energetice. Condiții de învățământ mai bune pentru micuți, specifice nivelului Uniunii Europene, dar și creșterea eficienței energetice a Grădiniței, alături de reducerea costurilor de întreținere a clădirii, sunt câteva rezultate de care va beneficia copiii, cadrele didactice și întreagă comunitate locală.

Un număr de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din județul Harghita, sunt în prezent, o parte, contractate și o altă parte în diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investiții 3.1 B – Clădiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei priorități, prin sumele solicitate de proiectele rămase în evaluare, fiind de peste 182%. Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanțează proiecte ce sprijină eficiența energetică și gestionarea inteligență a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice.

Proiectul cu titlul „Reabilitare Grădiniță Aranyalma”, are o valoare totală de 4.202.792,07 lei, din care peste 3,4 milioane lei sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților, diferența constând în cofinanțarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia până în 31.05.2019. Investițiile propuse vizează reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, de la 750 kWh/m2/an, la 173 kWh/m2/an și diminuarea emisiei de CO2 a clădirii Grădiniței Aranyalma din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 127 kg/m2/an, la 28 kg/m2/an. Concret, în următoarele 12 luni se vor efectua lucrări de reabilitare termică a clădirii, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum și lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, grădinița va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum și de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperișul clădirii.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 118