Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE și FEI au lansat programul paneuropean VentureEU

Comisia Europeană și Fondul European de Investiții au lansat un program paneuropean de fonduri-din-fonduri pentru capital de risc - Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds - VentureEU, cu scopul de a stimula investițiile în întreprinderile inovatoare nou-înființate (start-ups) și în cele în curs de extindere (scale-ups) din întreaga Europă.

Europa se mândrește cu o bogăție de talente, cercetători de talie mondială și întreprinzători calificați, dar poate face mai mult pentru a transforma acest potențial în reușite. Accesul la capitalul de risc pentru inovare joacă un rol esențial. Astfel, Comisia și FEI au anunțat care sunt cele șase fonduri participante care vor primi sprijin din partea UE în vederea realizării misiunii lor de a investi în piața europeană a capitalului de risc. Beneficiind de o finanțare din partea UE în valoare de 410 milioane euro, fondurile vizează să mobilizeze până la 2,1 miliarde euro sub formă de investiții publice și private. La rândul său, acest lucru se așteaptă să atragă 6,5 miliarde euro sub formă de noi investiții în întreprinderile nou-înființate și în cele în curs de extindere inovatoare din întreaga Europă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente în Europa.

Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei și responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Când vorbim despre capitalul de risc, mărimea contează! Cu ajutorul VentureEU, numeroși întreprinzători europeni inovatori vor beneficia în curând de investițiile de care au nevoie pentru a inova și pentru a avea succes la scară mondială. Aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă și o creștere economică sporită în Europa.”

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a adăugat: „VentureEU este un element-cheie al strategiei de inovare deschisă, pe care am lansat-o în urmă cu trei ani. Este vital ca Europa să își păstreze rolul de lider industrial și să continue să fie un adevărat motor economic.”

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „VentureEU va duce la creșterea valorii și dimensiunii medii a fondurilor cu capital de risc. Acest program va ajuta întreprinderile nou-înființate cu potențial mare de dezvoltare să rămână și să se dezvolte în Europa, în vederea valorificării pe deplin a pieței unice.”

Pier Luigi Gilibert, directorul executiv al FEI, a adăugat: „VentureEU vine ca o completare importantă pe scena europeană a capitalurilor proprii. Deși am oferit până acum sprijin pentru mai mult de 500 de fonduri, este prima dată când UE a creat un astfel de program unic. FEI este mândru că face parte dintr-o astfel de inițiativă.”

Capitalul de risc este esențial pentru o bună funcționare a uniunii piețelor de capital, însă el este în continuare insuficient dezvoltat în Europa. În 2016, investitorii în capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde euro în UE, în comparație cu 39,4 miliarde euro în SUA.

În plus, fondurile cu capital de risc din Europa sunt prea reduse - 56 de milioane euro în medie, în comparație cu 156 de milioane euro în SUA. Prin urmare, aceste întreprinderi se mută către ecosisteme în care au șanse mai mari să se dezvolte rapid. Numărul întreprinderilor care, la sfârșitul anului 2017, au atins valoarea de piață de peste 1 miliard de dolari (adică statutul de „unicorn”) a fost de 26 în UE, în comparație cu 109 în SUA și 59 în China.

VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. Se așteaptă ca aproximativ 1 500 de întreprinderi nou-înființate și în curs de extindere din întreaga UE să aibă acces la acest program. UE va oferi investiții esențiale, în valoare de până la 410 milioane euro - inclusiv 67 de milioane euro din resursele proprii ale FEI: 200 de milioane euro în cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii, 105 milioane euro în cadrul programului COSME (Programul european pentru întreprinderi mici și mijlocii) și 105 milioane euro în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) - așa-numitul „Plan Juncker”. Restul finanțării va fi colectat de către administratorii fondurilor selectate, în principal de la investitorii independenți.

Cele șase fonduri vor lua participații într-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări europene fiecare. Fondurile în care ei vor investi vor contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a întreprinderilor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), sectorul digital, științele vieții, tehnologiile medicale, precum și eficiența utilizării resurselor și eficiența energetică. Investițiile UE în VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei și vor fi implementate prin intermediul a șase administratori de fonduri profesioniști și experimentați, ceea ce va garanta o abordare orientată pe deplin către piață. Acest lucru va atrage mai multe investiții și va mări considerabil disponibilitatea fondurilor de capital de risc pentru întreprinderile nou-înființate și pentru cele în curs de extindere din UE.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 161