Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AADR: S-a lansat noul Sistem Electronic de Achiziții Publice

Începând cu data de 02.04.2018, este disponibil noul Sistem Electronic de Achiziții Publice dezvoltat în cadrul proiectului „Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice - SICAP". 

Conform comunicatului oficial, implementarea acestui proiect major a reprezentat un lung drum în care:

  • S-a aliniat funcționalitățile sistemului la cele mai noi prevederi legislative transpuse din legislația europeană în legislația românească. AADR menționează că noul sistem de achiziții este unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa;
  • S-a   oferit    încă    din    luna    mai    2017,    un    mediu    de    lucru    Demo    public (http://sicap.elicitatie.ro/pub) pentru acomodarea utilizatorilor cu interfețele și fluxurile de lucru. Feed-back-ul trimis de utilizatori a fost analizat de AADR, și în cazul în care s-a impus, s-a aplicat corecțiile sau cerințele în aplicația informatică;
  • Tot din luna mai 2017, aplicația informatică SICAP a fost testată în mod repetat, cu un număr de peste 1000 de scenarii de teste, care au adresat modulele sistemului din toate perspectivele de utilizare/utilizatori (Autorități contractante, Operatori Economici, Instituții cu rol de monitorizare, reglementare și control în achiziții, Operatori SEAP).

Conform comunicatului oficial, AADR, prin personalul său specializat, va oferi răspunsuri la întrebările legate de noul sistem, precum și îndrumare pe parcursul perioadei de acomodare cu utilizarea în producție a acestuia. Pe perioada de tranziție, vechiul sistem de achiziții publice și noul sistem de achiziții publice vor funcționa în paralel, adresând funcționalitățile descrise aici. La finalizarea acestei etape de tranziție și operaționalizare, vechiul SEAP se va închide, rămânând doar un instrument de raportare.

AADR menționează că noul sistem de achiziții publice își propune să vină și mai mult decât vechiul sistem în ajutorul utilizatorilor, având la baza implementate cele mai noi tehnologii, o interfață prietenoasă și facilă, date structurate, criterii avansate de căutare. De asemenea, AADR mai menționează că sistemul nou de achiziții publice este aliniat complet cerințelor legate de noile formulare legislative prin care se transmit anunțurile la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), cerințelor legate de verificările ex-ante ale ANAP și este integrat cu instituții-cheie în domeniul achizițiilor publice precum ANAP, CNSC, ANI, Consiliul Concurenței, DNA, Curtea de Conturi.

Sursa: Agenția pentru Agenda Digitală a României

Vizualizări: 2190