Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AFIR: „Pe 31 decembrie 2017 eram pe locul 3 la absorbția fondurilor europene pe PNDR 2014-2020"

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, prin intermediul Centrului Regional 1 Nord-Est, a organizat în parteneriat cu Instituția Prefectului din județul Botoșani, o întâlnire de lucru pentru semnarea Contractelor de finanțare, pentru prezentarea oportunităților de finanțare disponibile solicitanților din regiune și a stadiului implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Evenimentul s-a desfășurat în sala Nicolae Iorga a Prefecturii Botoșani. La întâlnire au participat Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, Prefectul județului Botoșani, Dan-Constantin Șlincu și reprezentanți ai conducerii Agenției de la nivel regional și județean. De asemenea, alături de conducerea instituțiilor organizatoare și de reprezentanții autorităților publice locale, au fost prezenți primari din județ și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală din zonă. În cadrul acestei acțiuni s-au semnat Contracte de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 3 milioane de euro cu beneficiarii publici și privați din județul Botoșani, contracte de finanțare încheiate atât prin Grupurile de Acțiune Locală, cât și direct prin AFIR.

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, a precizat: „Reiterez rolul deosebit de important pe care îl are relația tripartită dintre Agenție, beneficiarii PNDR 2020 și consultanți. Pe aceasta cale, recomand tuturor celor implicați să abordeze cu responsabilitate zona fondurilor europene. Evenimentul are o încărcătură aparte pentru beneficiarii care semnează Contractele de finanțare. E foarte simplu să semnezi un contract de finanțare, să obții avansul, dar importanța cea mai mare în cazul unui proiect cu finanțare europeană o are partea de implementare. Obiectivul nostru comun este să reușim implementarea cu succes a proiectelor contractate, astfel încât banii europeni să rămână în țară, pentru că numai în acest fel comunitățile pe care le reprezentați vor putea atinge nivelul de dezvoltare pe care toți ni-l dorim.” Proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vizează investiții de utilitate publică, investiții agricole și neagricole. Cu acest prilej, reprezentanții AFIR au prezentat principalele oportunități de finanțare disponibile solicitanților prin intermediul submăsurilor din cadrul PNDR 2020.

Directorul general al Agenției a prezentat în cadrul întâlnirii și evoluția absorbției fondurilor europene disponibile României prin intermediul PNDR 2020: „Este evident faptul că anul trecut, pe 15 februarie, ne aflam pe locul 26 în Europa la absorbția fondurilor europene, pe 31 decembrie 2017 eram pe locul 3, iar la finalizarea ultimei declarații de cheltuieli aferente anului 2017, România a avut cea mai mare cerere de plată trimisă Comisiei Europene pentru rambursare. Cheia acestui succes este, în opinia mea, faptul că s-a înțeles de către toți factorii guvernamentali implicați că adevărata valoare a acestei reușite vine de la dumneavoastră, de la beneficiari.”

Sursa: AFIR

Vizualizări: 203