Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Ziua industriei europene: Comisia va lansa un nou premiu Orizont 2020

Ziua industriei europene: Comisia va lansa un nou premiu Orizont 2020

După o primă ediție, în 2017, încununată cu succes, „Ziua industriei europene” revine într-o formulă extinsă. Între 22-23 februarie, 600 de participanți ce reprezintă sectoarele industriei, finanțelor, cercetării și inovării, precum și instituțiile europene, se reunesc la Bruxelles. Aceștia vor analiza abordarea strategică ambițioasă a politicii industriale, prezentată de președintele Juncker în toamna anului trecut, și vor dezbate viitorul industriei europene în cadrul inițiativei „Calea către 2030".

Masa rotundă la nivel înalt „Industrie 2030" prezidată de vicepreședintele Jyrki Katainen și organizată pentru prima dată, va activa ca un instrument de consiliere pentru implementarea politicii revizuite privind sectorul industrial. Poziția de lider a UE în tranziția spre o energie curată și durabilă reprezintă o prioritate importantă pentru Comisia Europeană. Acest lucru este demonstrat de organizarea, pentru prima dată, a Forumului industrial pentru o energie curată, axat pe inițiative în trei domenii: baterii, surse regenerabile și construcții.

Reprezentanți ai sectorului industrial vor prezenta 20 de acțiuni prioritare ca parte a noii Alianțe europene în domeniul bateriilor. Comisia va lansa un nou premiu Orizont 2020, în valoare de 10 milioane euro, având ca scop dezvoltarea unei baterii fiabile, sigure și necostisitoare pentru mașinile electrice, și totodată, va semna un împrumut în valoare de 52,6 milioane euro, prin InnovFin, pentru compania de tip start-up Northvolt, în scopul construirii unei mega-uzine pentru baterii în Europa. De asemenea, va fi discutat rolul unor tehnologii esențiale, precum micro și nanotehnologia, de a moderniza industria europeană, facilita inovarea și rezolva provocările societale curente.

Grupul strategic la nivel înalt al Comisiei privind tehnologiile industriale, prezidat de Jürgen Rüttgers, va prezenta rezultatele preliminare ale propriei activități și va propune includerea inteligenței artificiale, precum și a securității și conectivității, ca parte a tehnologiilor esențiale de viitor, ce se vor regăsi în programul pentru inovare și cercetare din viitorul cadru financiar multianual.

Sursa text și foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 152