Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Corina Crețu îndeamnă Guvernul României la acordarea unei atenţii sporite POR ce înregistrează cele mai mari întârzieri

Corina Crețu îndeamnă Guvernul României la acordarea unei atenţii sporite POR ce înregistrează cele mai mari întârzieri

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, s-a întâlnit la Bruxelles cu prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Întâlnirea s-a încadrat în contextul discuţiilor aprofundate dintre Comisie şi autorităţile române privind modalităţile de creştere a absorbţiei şi de evitare a dezangajării de fonduri europene.

Comisarul european a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR) ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent. În acest context, comisarul european a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autoritățile din România în august 2017 și care prevede printre altele, următoarele elemente-cheie:

  • extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune;
  • simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor;
  • acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor.

În acest context, comisarul european Corina Creţu a adăugat:

„Sunt foarte îngrijorată de evoluția proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, așa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate și începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi."

Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire dintre cei doi înalţi oficiali de la preluarea mandatului de către actualul prim-ministru al României.     

Sursa text și foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 194