Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice se bazează pe parteneriatul solid cu BEI în vederea implementării proiectelor de investiții din România

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a avut o întrevedere cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Andrew McDowell cu ocazia conferinței anuale de prezentare a activității BEI în general, și în special a celei din România.

„În calitate de ministru al finanțelor, precum şi de Guvernator pentru România al BEI, aş dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor şi modalităţilor de finanţare pe care Banca le pune la dispoziţie statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile. Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării şi în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituţional eficient şi a unei bune comunicări cu toţi cei interesaţi, în vederea stabilirii arhitecturii Cadrului Financiar Multianual post 2020", a declarat ministrul Finanțelor Publice.

În peste 25 ani de activitate a Băncii Europene de Investiții în România a finanțat proiecte în sectorul privat şi public, inclusiv pentru autorități locale, în valoare de peste. 13 mld. euro, din care împrumuturi semnate în jur de 1,3 mld. euro doar în anul 2017.

Din momentul în care România a devenit stat membru, BEI, în calitate de bancă a Uniunii Europene, a sprijinit eforturile Guvernului de a mobiliza cele mai adecvate resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului şi creșterea absorbției fondurilor nerambursabile UE, prin punerea la dispoziție a unor împrumuturi destinate acoperirii parțiale a contribuției bugetului de stat la finanțarea diverselor programe operaționale sectoriale.

În 2017, România a semnat cu BEI acorduri care depăşesc 1,3 mld. EUR, din care 1 mld. EUR reprezintă împrumuturi contractate de Ministerul Finanțelor Publice. În același timp, BEI a semnat în România patru contracte de finanțare de peste 170 mil. EUR sub umbrela Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), în cadrul Planului de Investiții pentru Europa (PIE). Subliniem totodată activitatea Fondului European de Investiții, parte a grupului BEI, care în 2017 a acordat sprijin, prin instrumente specifice (garanții și participații la capital), de peste 550 mil EUR, din care două sunt tranzacții FEIS și două mandate finanțate din fonduri europene structurale și de investiții (59 mil EUR prin Programul Operațional Regional și 94 mil. EUR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală).

Sursa: Ministerul Finanțelor

Vizualizări: 166