Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va continua absorbția de fonduri europene în domenii cheie de dezvoltare durabilă

În cadrul întâlnirii dintre Prim-ministrul Viorica Dăncilă și comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu au fost prezentați indicatori relevanți pe domeniul fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020: apeluri lansate cu un buget total în valoare de 21,7 miliarde de euro (79% din suma alocată), 1,09 miliarde euro fonduri absorbite din luna august 2017 până în prezent, 2,8 miliarde angajate pe proiecte retrospective (proiecte de drumuri, continuate din perioada financiară anterioară).

Anul trecut s-au făcut progrese importante în procesul de absorbție de fonduri europene, România primind de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro rambursări, însă procesul trebuie să continue într-un ritm susținut și în următoarea perioadă.

În anul 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit, în luna august, finalizarea acreditării autorităţilor de management, fapt care a condus la rambursarea sumei de 5,2 miliarde de euro. Pentru perioada 2007-2013, rata de absorbţie a ajuns la circa 90%. Printre rezultate, se numără 51 de mii de locuri de muncă create și 3000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Mai mult de 60% din investiţiile publice realizate în România în ultimii zece ani s-au facut cu fonduri europene.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu dă asigurări: „Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va identifica cele mai bune și rapide soluții, astfel încât, la finalul acestui an, Romania să nu piardă niciun euro din fondurile europene care îi sunt alocate. Vom continua, astfel, activitatea începută anul trecut și cred că, alături de fondurile bugetare, cele europene pot contribui la dezvoltarea durabilă a țării.”

Sursa: MDRAPFE

Vizualizări: 359