Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii privind parteneriatul public – privat

Executivul a aprobat, ieri, Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat, proiect elaborat de grupul de lucru coordonat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, care permite realizarea unor proiecte de interes național și local, de calitate, pe termen lung, realizate la timp și în bugetul agreat.

"Legea Parteneriatului Public-privat, un proiect de act normativ extrem de așteptat de către comunitatea de business din România, care asigură un cadru legislativ atractiv și stabil, reprezentând un pilon important pentru finalizarea cu succes și în termenul prevăzut a proiectelor de investiții asumate", a declarat ministrul Ilan Laufer.

Conform comunicatului oficial, modificarea Legii nr.233/2016 privind parteneriatul public-privat a fost necesară din nevoia corelării legislative a prevederilor actului normativ cu legislaţia care reglementează modalitatea de atribuire a unor contracte de parteneriat public-privat precum şi a corelării cadrului legislativ cu legislaţia naţională şi europeană referitoare la datoria publică şi deficit. Modificarea cadrului legislativ actual a urmărit, astfel, corelarea prevederilor actuale cu cele cuprinse în cele trei legi:

  1. Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare
  2. Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale
  3. Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii

Principalele modificări aduse Legii PPP

  1. Includerea posibilității pentru partenerul public de a contribui la finanțarea realizării investițiilor și din resurse financiare publice, altele decât cel din fonduri europene
  2. Clarificarea mecanismului de analiză si aprobare a proiectelor de PPP
  3. Clarificarea mecanismului de notificare la INS a proiectelor de PPP
  4. Detalierea procesului de pregătire a proiectelor și un accent mai bine conturat pe conceptul de „Value for Money" (eficiență economică și financiară)
  5. Prin actuala formă, proiectele care demonstrează această eficiență economică și financiară pot fi promovate chiar dacă sunt bilanțiere (on-balance sheet)
  6. Transpunerea celor mai bune practici din domeniul PPP-urilor în ceea ce privește închiderea financiară a proiectului
  7. Alte modificări ce aduc clarificări cu privire la studiul de fundamentare, relația dintre partenerul public și instituțiile finanțatoare, tipuri de drepturi ce pot fi constituite în favoarea societății de proiect etc.

Conform comunicatului oficial, în termen de maximum  30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor elabora normele metodologice de aplicare, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Sursa: MMACA 

Vizualizări: 768