Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

„Nu se poate discuta despre cheltuirea eficientã a fondurilor europene fãrã strategii coerente si bine fundamentate de dezvoltare regionalã”

Anna Horváth, Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, a efectuat în perioada 30-31 ianuarie 2008 o vizita de lucru la Bruxelles. Cu aceastã ocazie, doamna Secretar de Stat a avut o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanti ai Comisiei Europene si respectiv politice cu parlamentari europeni.

Doamna Anna Horváth s-a întâlnit cu dl. Gerardo Galeote, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Dezvoltare Regionale (REGI), cu care a discutat modalitãti de crestere a absorbtiei fondurilor europene, respectiv de eficientizare a functionãrii regiunilor de dezvoltare din România.

„Nu se poate discuta despre cheltuirea eficientã a fondurilor europene fãrã o gândire, o identitate regionalã, fãrã strategii coerente si bine fundamentate de dezvoltare regionalã. Pentru acesta este nevoie de redefinirea cadrului legal si institutional actual, în asa fel încât regiunile sa dobândeascã un statut juridic puternic, sã aibã propriile sale organisme alese, propriul cadru institutional”, a afirmat secretarul de stat.

În cadrul întâlnirii sale cu cei cinci europarlamentari români, membri ai comisiei REGI, discutiile s-au axat pe necesitatea unei conlucrãri strânse dintre Minister si Parlamentul European, fiind identificate modalitãtile concrete de colaborare pentru perioada urmãtoare. Toti participantii au subliniat importanta informãrii reciproce permanente pentru a putea asigura o sustinere politicã realã a intereselor României la diferitele institutii europene.

Vizita de lucru a oferit de asemenea prilejul unui întâlniri cu dra Roberta Anastase, europarlamentar român si raportor al Comisiei de Relatii Externe pe strategia UE în bazinul Mãrii Negre. Având în vedere interesul crescut al UE pentru zona strategicã a Bazinului Mãrii Negre si noile initiative ale Parlamentului European, au fost discutate oportunitãtile României în acest nou context, în calitatea sa de Autoritate Comunã de Management a Programului Operational de Cooperare în Bazinul Mãrii Negre, finantat din fonduri europene. Având în vedere bugetul redus al acestei program, cei doi oficiali si-au propus promovarea cu prioritate a mãririi substantiale a bugetului, si a utilizãrii cât mai eficiente de cãtre UE a acestui program sub coordonarea României.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 81