Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Functionarii care gestioneaza fondurile europene vor avea salarii mai mari

La reuniune Comitetului Naţional de Coordonare pentru gestionarea instrumentelor structurale au fost prezenţi miniştrii şi secretarii de stat responsabili cu gestionarea Programului Operaţional Regional şi a Programelor Operaţionale Sectoriale.
„Toate programele operaţionale sectoriale şi Programul Operaţional Regional au fost aprobate. Urmează acum materializarea acestor programe, pe bază de proiecte”, a spus primul-ministru, precizând că „banii europeni nu se dau, ci se accesează pe bază de proiecte”.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că sunt domenii pentru care există deja un portofoliu substanţial de proiecte.
Primul-ministru Tăriceanu le-a cerut miniştrilor să prezinte stadiul pentru fiecare POS şi POR. „Este important nu numai să vedem stadiul în care se află aceste programe, ci mai ales care sunt paşii următori, care este stadiul procedurilor în curs. În primul rând, trebuiesc aprobate: lista de cheltuieli eligibile, ghidul utilizatorului, iar în anumite cazuri schemele de ajutor de stat pentru diferite programe, în aşa fel încât ele să devină accesibile. Şi portofoliul de proiecte, dar şi aceste proceduri sunt în grafic”, a subliniat premierul Tăriceanu.
Problemele evidenţiate ţin de prelungirea unor proceduri, din diferite motive, printre care modul în care sunt soluţionate contestaţiile de către instituţii abilitate - Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
O altă problemă evocată ţine de faptul că specialiştii care gestionează fondurile europene pleacă în domeniul privat din cauza salarizării. „Cei care lucrează cu fonduri europene şi care se ocupă cu gestionarea de zeci şi sute de milioane de euro, trebuie bine remuneraţi, dacă dorim să fie oameni cu performanţă profesională”, a spus primul-ministru.
Primul-ministru a precizat că, în termen de două săptămâni, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi ceilalţi responsabili cu administrarea instrumentelor structurale trebuie să vină cu propuneri de ordin legislativ care să completeze cadrul legal în care se operează; au fost indicate probleme în legislaţia privind exproprierile, care presupune încă etape foarte lungi, probleme în ce priveşte analiza de impact, de mediu, unde termenele ajung până la un an şi jumătate, precum şi cu descărcările arheologice.
„Va trebui să analizăm care sunt modificările legislative care se impun pentru a ameliora şi mai mult acest cadru legislativ în funcţiune. În practică, începem să constatăm care sunt obstacolele care încă mai funcţionează. De aceea, vrem să găsim soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme”, a spus primul-ministru.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că în perioada care urmează va face lunar o reuniune de evaluare, împreună cu responsabilii din domeniu.
Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 73