Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Două proiecte cu o valoare de 69 milioane lei din fonduri europene, destinate întăririi capacității Ministerului Public

Două contracte de finanțare cu o valoare aproximativă de 69 milioane lei au fost semnate, ieri, de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb și  procurorul general al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr.

Obiectivele proiectelor „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – SIPOCA 53 și „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice” – SIPOCA 54 sunt întărirea capacității Ministerului Public (MP).

Mai exact, este vorba despre dezvoltarea unui sistem IT pentru realizarea audierilor persoanelor, realizate conform prevederilor noilor coduri și identificarea persoanelor și obiectelor. De asemenea, sunt prevăzute elaborarea și introducerea, la nivelul Ministerului Public, a unui set unitar de metodologii de lucru privind punerea în executare a perchezițiilor informatice ori a constatărilor tehnico-științifice care au ca obiect date informatice de interes în urmărirea penală, precum şi consolidarea capacității instituționale la nivelul MP prin achiziționarea unor echipamente informatice.

Prin implementarea acestor proiecte se realizează obiectivul specific 1.3 al Axei Prioritare 1 din cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), respectiv Dezvoltarea și implementarea de sisteme standard și instrumente moderne și eficiente de management la nivelul instituțiilor din sistemul judiciar.

Despre proiecte:

În cadrul acestor proiecte, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management la nivelul parchetelor și va contribui astfel la eficientizarea și modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor, așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare. Acestea vor contribui în mod direct la reducerea duratei medii de analiză a unui dispozitiv informatic, prin punerea la dispoziţia specialiştilor de echipament tehnic şi aplicaţii licenţiate. De asemenea, vor fi introduse, în premieră, la nivelul întregii structuri a MP, metodologii de lucru unitare privind percheziția informatică ori constatarea tehnico-științifică asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală.

Sursa: MDRAPFE

Vizualizări: 194