Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MEF si sistemul bancar sprijina firmele in accesarea fondurilor europene

Ministerul Economiei si Finantelor, coordonatorul instrumentelor structurale in Romania, si Asociatia Romana a Bancilor, ca reprezentant al intereselor bancilor membre, au incheiat in 14 ianuarie 2008 un protocol de colaborare pentru a sprijini dezvoltarea mediului de afaceri romanesc si absorbtia instrumentelor structurale.

„Pentru perioada 2007-2013, Romania si-a propus realizarea unor obiective ambitioase de dezvoltare economica si sociala, de aceea este necesar ca toti factorii din mediul economic romanesc sa se implice activ intr-un demers comun si unitar. in acest sens, MEF, impreuna cu ARB, a creat un cadru stabil de colaborare intre administratie si sistemul bancar, pentru a asigura corelarea programelor si obiectivelor urmarite. Prin urmare, MEF asteapta initiative similare de la alte banci, pentru a putea pune in aplicare colaborarea instituita prin astfel de protocoale”, a declarat domnul Eugen Teodorovici, Secretar de Stat in Ministerul Economiei si Finantelor.

in baza colaborarii instituite prin acest protocol, bancile membre ARB pot propune MEF sau celorlalte institutii implicate in managementul instrumentelor structurale (sau care sprijina dezvoltarea mediului de afaceri romanesc prin alte tipuri de programe) incheierea unor protocoale bilaterale sau multilaterale. Prin aceste protocoale, partile se angajeaza sa puna la dispozitia companiilor romanesti produsele, serviciile si oportunitatile de finantare pe care acestea le pot oferi.

Un prim rezultat al acestui tip de colaborare a fost incheierea unui protocol tripartit, tot in 14 ianuarie 2008, intre Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale si EXIMBANK, avand ca scop stimularea dezvoltarii mediului de afaceri romanesc si a tranzactiilor internationale. in baza acestui protocol, cele trei parti vor sustine companiile romanesti care realizeaza proiecte economice in domenii precum dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, activitatea de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului, sustinerea tranzactiilor internationale.

Produsele, serviciile si oportunitatile oferite in baza acestui protocol cuprind produse de finantare, de asigurare si de garantare a activitatilor companiilor romanesti, servicii de promovare si mediatizare a masurilor de sustinere a exportului, precum si oportunitati de finantare ce pot fi obtinute prin accesarea fondurilor structurale si de coeziune.

Sursa: MEF

Vizualizări: 103