Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Fondurile disponibile în 2017 pentru investiții în infrastructura de apă și apă uzată au fost solicitate integral

Fondurile nerambursabile alocate prin submăsura 7.2, componenta de apă/ apă uzată, zona non-montană, aferentă sesiunii anuale 2017, au fost epuizate ca urmare a solicitărilor de finanțare depuse la AFIR.

De la deschiderea sesiunii în data de 28 martie 2017 și până în 24 mai, prin această submăsură au fost depuse 134 de proiecte prin care se propun pentru finanțare investiții în construcția, extinderea și modernizarea rețelei publice de apă în localități rurale având între 2.000 și 10.000 de locuitori. Valoarea totală a fondurilor nerambursabile solicitate prin proiectele respective a fost de peste 188 milioane de euro.

AFIR a primit solicitări de finanțare în limita plafonului de depunere a proiectelor (188.402.435 de euro), respectiv 200% faţă de suma alocată pe sesiune.

 „Putem discuta cu adevărat despre o localitate civilizată, prosperă abia atunci când a fost pus în funcțiune un sistem de alimentare cu apă și de canalizare. În fapt, dezvoltarea satului românesc este condiționată și de realizarea sau modernizarea infrastructuri de apă, apă uzată. Investițiile propuse pentru finanțare prin submăsura 7.2, reprezintă un pas important pentru asigurarea unor condiții de trai decente pentru locuitorii care vor beneficia de ele. Faptul că fondurile au fost epuizate arată clar că nevoile satului românesc necesită mult mai multă finanțare. Aș vrea să subliniez pe această cale faptul că Agenția va fi în permanență un partener pentru ca aceste proiecte să fie finalizate cu succes”, a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, directorul general al AFIR.

După încheierea evaluării de către experții AFIR, proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut la criteriile de selecție de către fiecare proiect în parte, în ordine descrescătoare. Selecția proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile în 2017 pentru sM 7.2, componenta apă/ apă uzată – zona non-montană, care este de 99.719.136 euro.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 503