Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIIMM: Investiții de 246 milioane euro pentru peste 4.300 de IMM-uri românești

Comisia Europeană salută semnarea, miercuri, 17 mai, a primelor trei  acorduri ale inițiativei pentru IMM-uri din România, între Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) și trei bănci comerciale, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) și ProCredit Bank.

Peste 4.300 de IMM-uri, microîntreprinderi și start-up-uri din România vor beneficia de un acces mai bun la finanțare în cadrul celor trei acorduri, care ar trebui să genereze o finanțare totală de 246 de milioane de euro, adică aproape jumătate din bugetul total de 540 de milioane de euro al programului Inițiativa pentru IMM-uri.

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: "Mă bucur să văd că Inițiativa pentru IMM-uri ajută întreprinderile mici din România. IMM-urile joacă un rol crucial în economia țării și a Europei: crează locuri de muncă în comunitățile locale și introduc pe piață produse inovatoare. Prin decizia de a investi 100 de milioane de euro din bugetul Politicii de coeziune în acest program de pionierat, România a făcut o alegere inteligentă, care va stimula competitivitatea economiei sale și va oferi finanțarea de care au nevoie întreprinderile sale".

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Aceste trei bănci sunt creditori importanți pentru IMM-uri în România și prin intermediul Inițiativei pentru IMM-uri vor fi parteneri importanţi în acordarea de sprijin antreprenorilor. Grupul BEI se angajează să implementeze Inițiativa pentru IMM-uri și avem plăcearea să anunțăm, împreună cu autoritățile din România, că primele bănci comerciale vor începe acum să ofere finanțare IMM-urilor din România. Suntem încrezători că aceste acorduri vor aduce beneficii durabile întreprinderilor din România".

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, a declarat: „Semnarea acestor acorduri se traduce prin rate mai mici ale dobânzilor prin băncile care participă la implementarea Inițiativei IMM pentru mediul de afaceri din România. Aici ne referim la cele peste 4 300 de IMM-uri , inclusiv microîntreprinderi și start-upuri care se bucură de efectele acestor acorduri extrem de așteptate pe piața din România. POIMM susține astfel dezvoltarea afacerilor în mod inteligent și competitiv.”

Comentând semnarea noilor acorduri, Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: "Sunt încântat că primele trei acorduri ale Inițiativei pentru IMM-uri din România au fost semnate atât de repede. Aceste tranzacții vor genera 246 milioane EUR pentru finanțarea IMM-urilor din România, în următorii ani. Combinația dintre fondurile europene structurale și de investiții, resursele UE din Orizont 2020 și ale Grupului BEI permit FEI să asigure partajarea riscurilor și disponibilizarea capitalului către intermediarii financiari, pentru beneficiul final al IMM-uri."

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri din România (POIIMM), lansat în octombrie 2016 și finanțat cu 100 milioane EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei Europene și a Grupului BEI și implică o schimbare inovatoare în utilizarea fondurilor europene structurale și de investiții, pe care le combină cu bugetul central UE și fondurile BEI.

Contribuția României, alături de bugetul central al UE (resurse din Programul Orizont 2020) și fondurile grupului BEI alocate programului, va fi multiplicată de împrumuturi comerciale oferite prin intermediul unui mecanism de partajare a riscurilor. În consecință, mai multe IMM-uri vor beneficia de resurse europene în condiții avantajoase, cum ar fi rate ale dobânzilor reduse și cerințe îmbunătățite pentru colaterale. Acest instrument financiar va acționa ca un catalizator al investițiilor private și va stimula crearea de locuri de muncă în cadrul comunității IMM-urilor.

Despre FEI

Fondul European de Investiții (FEI) este parte a Grupului BEI. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile mico, mici și medii (IMM-uri) ajutându-le să acceseze finanțare. FEI creează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și microfinanțare care țintesc în mod specific acest segment al pieței. În acest fel, FEI contribuie la obiectivele UE de sprijin a inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii și ocupării.

Despre BEI

Banca Europeană de Investiții (BEI) reprezintă instituția UE pentru împrumuturi pe termen lung fiind deținută de Statele Membre ale UE. Pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții cu grad scăzut de risc care contribuie la creștere, locuri de muncă, convergență regională și acțiuni climatice în Europa și nu numai.  

Pentru a maximiza creșterea și crearea de locuri de muncă, BEI urmărește patru arii prioritare: inovare și abilități, IMM-uri, acțiuni climatice și infrastructuri strategice în UE.

Sursa: Reprezentanța Comisie Europene în România 

           MDRAPFE

Vizualizări: 704