Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"Acord pentru implementarea Programului URBACT II" si "Memorandum de intelegere pentru Programul Operational Sud Estul Europei"

"Acord pentru implementarea Programului URBACT II" si "Memorandum de intelegere pentru Programul Operational Sud Estul Europei"

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 9 ianuarie, demararea negocierilor privind proiectul de “Acord pentru implementarea Programului URBACT II” si demararea negocierilor privind proiectul de “Memorandum de intelegere pentru Programul Operational Sud Estul Europei (PO SEE)”.

in vederea implementarii comune a Programului Operational URBACT II in perioada de programare 2007-2013, este necesara incheierea „Acordului pentru implementarea Programului URBACT II” intre Romania, prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in calitate de Autoritate Nationala pentru Programul URBACT II si Franta reprezentata de „Délégation Interministérielle à la Ville”, in calitate de Autoritate de Management si „Caisse des Dépôts et Consignations”, in calitate de Autoritate de Certificare pentru implementarea Programului “URBACT II” al Initiativei Comunitare.

„Acordul pentru implementarea Programului URBACT II” cuprinde: structura institutionala aferenta programului; trasarea drepturilor si indatoririlor Autoritatii de Management, Autoritatii de Certificare, Autoritatii de Audit, Secretariatului Tehnic Comun URBACT II, Statelor Membre si a Statelor Partenere in program; alocarile financiare nationale si FEDR; schimbul de informatii cu privire la cheltuielile programului; obligatiile de raportare; contractul de finantare si plata FEDR; asigurarile, garantiile, neregulile si datoriile; sistemul de control financiar; sistemul de audit; reducerile si recuperarile platilor efectuate catre beneficiari si concluzii. Acest „Acord” va fi semnat si aprobat de fiecare din statele partenere in program, in vederea asigurarii demararii unei implementari corecte si eficiente a programului. Statele partenere sunt cele 27 de State Membre, Norvegia si Elvetia, statele candidate in functie de interesul exprimat si alte state (cu finantare proprie) care isi exprima oficial interesul de a participa in program.

Deasemenea, in perioada de programare 2007-2013, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor gestioneaza Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei, in calitate de Autoritate Nationala. Autoritate de Management este Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria. Statele partenere semneaza “Memorandumul de intelegere pentru Programul Operational Sud Estul Europei (PO SEE)” ce stipuleaza institutiile cu rol in gestionarea programelor, atributiile acestora, precum si descrierea sistemului de control si a circuitelor financiare.

Statele partenere sunt trei State membre vechi: Austria, Grecia si Italia (Regiunile: Lombardia, Bolzano/Bozen, Trento, Veneto, Friuli-Venezia-Giulia, Emilia Romagna, Umbria, Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata); cinci State membre noi: Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Slovacia; doua state candidate: Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei; patru state potential candidate: Albania, Bosnia, Muntenegru si Serbia; doua state cu care UE are relatii speciale: Moldova si Ucraina (Oblasturile: Cjermovestka, Ivano-Frankiviska, Zakarpat-ska, Odessa). Conform regulamentelor comunitare relevante si deciziilor luate intre partenerii din program, acest Memorandum va fi semnat si aprobat de toate statele partenere.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 94