Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene de 224 mil euro vor veni prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013

Fonduri europene de 224 mil euro vor veni prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013

Comisia Europeana a adoptat vineri, 21 decembrie 2007, Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.

Programul Ungaria-Romania are un buget total de 275 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, din care contributia UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de aproximativ 224 milioane de euro, iar contributia nationala a celor doua state partenere este de aproximativ 51 milioane de euro. Fondurile vor fi alocate pe axe prioritare si domenii majore de interventie, pe baza unor proiecte comune intre parteneri romani si maghiari si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte programe operationale nationale din cele doua tari, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a zonei de granita.

Programul a fost elaborat de catre Autoritatea de Management pentru Programul Ungaria-Romania din cadrul Agentiei Nationale de Dezvoltare din Ungaria, in stransa colaborare cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania, in calitate de Autoritate Nationala, precum si cu structuri ale administratiei publice centrale si locale din cele doua state partenere, parteneri regionali, reprezentanti ai mediului de afaceri si organizatii neguvernamentale.

Obiectivul strategic general al programului il reprezinta strangerea contactelor dintre comunitatile, factorii economici, persoanele din zona de granita apartinand celor doua state vecine, in scopul facilitarii dezvoltarii corelate (joint) a ariei de frontiera, valorificand avantajele comparative ale zonei in folosul ambelor tari.

Prin acest program se urmareste transformarea regiunii de granita dintre cele doua state intr-o zona atractiva prin crearea de noi locuri de munca si prin asigurarea unor conditii mai bune pentru dezvoltarea economica si sociala echilibrata in zona.

Programul Ungaria-Romania va fi implementat printr-un sistem de management comun, coordonat de catre Autoritatea de Management din Ungaria, cu sprijinul Autoritatii Nationale din Romania, al Secretariatului Tehnic Comun (de la Budapesta si Békéscsaba) si al Info Point-ului (de la Oradea).

Prima licitatie de proiecte se estimeaza a fi lansata in primul semestru al anului 2008.

Sursa:MDLPL

Vizualizări: 73