Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Informare privind măsurile de mediu și climă din PNDR 2014 – 2020

Începând cu data de 1 martie 2017, MADR invită fermierii care utilizează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu și climă (M.10), în zonele afectate de constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13), dar și fermierii care utilizează terenuri aflate în conversie sau terenuri certificate în agricultura ecologică (M.11) să solicite la APIA plățile compensatorii de dezvoltare rurală prin cererea unică de plată. Alocările acestor măsuri depășesc 2,9 mld. EUR.

În acest an MADR a adus unele modificări care să facă măsurile de mediu şi climă mai atractive pentru fermieri, dar şi să simplifice (acolo unde a fost posibil) implementarea angajamentelor. Cele mai importante elementele de noutate aplicate începând cu anul 2017 sunt:

  • majorarea nivelului plăţilor acordate în cadrul M.10 pentru unele din pachetele aplicabile pe pajişti permanente (creştere cu cca. 50 EUR/ha/an faţă de anii precendenţi pentru pachetele 1, 3.1 și 6),
  • majorarea plăţilor acordate în cadrul M.13 cu 5-11 EUR/ha/an în funcție de tipul de zonă afectată de constrângeri naturale,
  • eliminarea sau simplificarea unor condiţii (de eligibilitate şi de bază) care trebuiau respectate în cadrul angajamentelor M.10 şi M.11.

Cererile unice de plată pentru aceste măsuri se pot depune până la jumătatea lunii mai la Centrele Județene și Centrale Locale ale APIA.

Sursa: AFIR

Vizualizări: 501