Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MCI înfiinţează Grantul CDI Carol - Componentă a Programului ”BRAIN RETURN 1”

În şedinţa de Guvern de joi, 23 februarie 2017, Guvernul a aprobat nota privind înfiinţarea programului “Grantul CDI Carol I”.

Programul se adresează tinerilor absolvenți care pe parcursul celor 4 ani de liceu au avut rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, câștigând cel puțin o dată unul din locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri de prestigiu, şi propune acordarea de granturi de cercetare cu valori cuprinse între 2.500 şi 3500 €/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1,2 şi 3) la Olimpiade internaționale şi între 1.500 şi 2500 €/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1,2 şi 3) la Olimpiade naționale. Perioada pentru care se oferă finanţarea este de 3+2 sau 4+2 ani.

În plus se mai propune acordarea a 500 euro/an/bursier pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală şi a maxim 3500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 bursieri provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări, altele decât cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de această echipă și cu care se prezintă și clasifică la concursuri internaționale de prestigiu.

Tinerii beneficiari ai acestor facilităţi au obligativitatea să urmeze o universitate în România și după terminarea studiilor de licență să urmeze studii doctorale în România, inclusiv în cotutelă, si să lucreze cel puțin 4 ani în activități de dezvoltare tehnologică într-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din România.

Programul urmărește multiplicarea mai multor efecte pozitive:

1. creșterea competitivității învățământului superior românesc și valorizarea investiției naționale în educație;

2. stabilizarea tinerilor dotați intelectual în țară și atragerea acestora către domeniul CDI românesc;

3. întinerirea forței de muncă din cercetarea românească, în vederea dezvoltării de noi platforme de tehnologii inteligente;

Sursa: Ministerul Cercetării și Inovării

Vizualizări: 251