Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Fondurilor Europene: 81,73% rată de absorbție și 22 condiționalități ex-ante îndeplinite de România

Ministrul Dragoș Dinu a prezentat astăzi Raportul de guvernare - portofoliul fonduri europene noiembrie 2015 – decembrie 2016 în cadrul unei întâlniri cu presa. Conform ministrului, MFE a acordat o deosebită atenție închiderii perioadei 2007-2013, având ca obiectiv principal ridicarea ratei de absorbție. La 15 decembrie 2016, rata de absorbție a ajuns la 81,73%, „un procent care nu era considerat fezabil acum puțini ani”, conform ministrului fondurilor europene.

O altă prioritate a MFE a fost reprezentată de perioada 2014-2020, respectiv lansarea tuturor programelor operaționale. Potrivit ministrului, în noiembrie 2015, doar 2 programe erau lansate și niciun contract semnat. „Acum, după un an, avem toate programele operaționale lansate, alături de 59 de apeluri anul acesta, față de 10 în momentul preluării mandatului(n.r. de Guvernul Cioloș)” a menționat ministrul Dragoș Dinu.

22 de condiționalități ex-ante îndeplinite de România

Primordiale au fost și condiționalitățile ex-ante, unde, conform raportului, s-a „deblocat situația și ne-am recâștigat credibilitatea”. În acest moment, 22 dintre cele 36 de condiționalități negociate cu Comisia Europeană (CE), au fost ridicate. CE a notificat formal România astăzi, după publicarea raportului, în legătură cu ridicarea a două condiționalități:  G6, referitoare la Legislația de mediu privind evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea strategică de mediu şi G7, referitoare la Sistemele statistice și indicatorii de rezultat.

În acest moment, în urma ridicării celor două condiționalități amintite, situația generală este următoarea:

  • 11 condiţionalităţi au fost închise în 2014, la semnarea Acordului de parteneriat;
  • 11 condiţionalităţi au fost ridicate de CE în 2016;
  • 9 condiţionalităţi au fost agreate cu CE în 2016 şi aflate în evaluare finală;
  • pentru 5 condiţionalităţi s-au negociat în 2016 planuri de acţiune prioritare agreate cu CE pentru îndeplinirea în 2017.

MySMIS: „Toată lumea vrea ca sistemul informatic să rezolve tot”

Întâlnirea a avut în vedere și problema îmbunătățirii sistemului informatic MySMIS, unde Dragoș Dinu consideră că cerințele Autorităților de Management au fost „extrem de înalte. Toată lumea vrea ca sistemul informatic să rezolve tot”. În perioada următoare se vor angaja 13-15 profesioniști (programatori, experți în arhitectură de sistem, analiză de business, user interface, user experience), care să dezvolte modulele următoare ale sistemului informatic.

Silvia Nistor,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 737