Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

60 de milioane de euro de la BIRD, pentru finanțarea Proiectului „Îmbunătățirea serviciilor judiciare”

România va încheia cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) un Acord de împrumut în valoare de 60 milioane euro, destinat sprijinirii Proiectului „Îmbunătățirea serviciilor judiciare”.

Executivul a aprobat, printr-un Memorandum, Raportul negocierilor cu  BIRD, textul negociat al Acordului de împrumut, precum și documentele aferente acestuia. Împrumutul este destinat îmbunătățirii funcționării instanțelor și a instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Justiției precum și a infrastructurii IT la nivel național, îmbunătățirii activității Oficiului Național al Registrului Comerțului (hardware si sistem de arhivare electronică), îmbunătățirii activității parchetelor și a infrastructurii informatice la nivelul Ministerului Public. Toate aceste activități sunt incluse în Planul de acțiune pentru implementarea strategiei pentru dezvoltarea sistemului judiciar 2016-2020.

Costul total estimat al proiectului este de 65 milioane euro, din care 60 milioane euro din împrumutul acordat de BIRD şi 5 milioane euro contribuția părții române, prin bugetul Ministerului Justiției. Proiectul este prevăzut a se implementa în 6 ani, Ministerul Justiției fiind desemnat ca agenție de implementare.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 10 ani, din care 6 ani perioada de grație, la o dobândă egală cu rata EURIBOR la șase luni, plus marja variabilă.

După semnarea de către părți, Acordul de împrumut va fi supus ratificării, conform legislaţiei române în vigoare.

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 188