Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica de coeziune - destinata sa dea un impuls puternic Strategiei de la Lisabona in perioada 2007-2013

Reforma politicii de coeziune incepe sa ofere rezultate tangibile si isi reafirma rolul, fiind una dintre principalele politici comunitare destinate sa puna in aplicare Strategia de la Lisabona in perioada 2007-2013. Acesta este principalul mesaj transmis intr-o Comunicare publicata miercuri, 12 decembrie a.c. de Comisie. Documentul, intitulat „Statele membre si regiunile pun in aplicare Strategia de la Lisabona pentru crestere si locuri de munca prin intermediul politicii de coeziune a UE, 2007-2013” prezinta o viziune de ansamblu a strategiilor nationale si a programelor elaborate de cele 27 de state membre. Documentul arata ca cea mai mare parte a bugetului alocat politicii de coeziune, in valoare totala de 347 de milioane de euro, va fi investita in prioritatile cheie ale Strategiei de la Lisabona, precum economia bazata pe cunoastere, cercetarea, dezvoltarea si inovarea, capitalul uman si dezvoltarea afacerilor. Comunicarea de astazi face parte din pachetul in care se stabilesc principalele actiuni comunitare pentru punerea in aplicare a Strategiei de la Lisabona in perioada 2008-2011 si se prezinta o evaluare a progresului inregistrat in realizarea obiectivelor de la Lisabona in perioada 2005-2007.

Danuta Hübner, Comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Aceasta analiza demonstreaza ca politica europeana de coeziune reprezinta principalul mijloc de punere in aplicare a Agendei de la Lisabona pentru crestere si locuri de munca. Noua generatie de programe va incuraja investitiile in noile tehnologii si va imbunatati competentele, sprijinind regiunile in eforturile lor de a urca pe scara valorilor pentru a produce bunuri si servicii de inalta calitate care sa fie competitive pe piata mondiala. Acesta este insusi scopul Strategiei de la Lisabona a UE, iar noua investitie sprijinita de politica de coeziune il va transforma in realitate.”

in ceea ce priveste zonele mai putin dezvoltate carora li se aplica obiectivul de convergenta, statele membre si regiunile intentioneaza sa investeasca 65% din resursele disponibile in prioritatile cheie ale Strategiei de la Lisabona. Respectivele state membre si regiuni necesita inca investitii in infrastructurile de baza si aceste investitii se vor face in mod simultan. Celelalte regiuni, sprijinite de obiectivul de competitivitate regionala si ocupare a fortei de munca, s-au angajat sa investeasca 82% din fondurile disponibile in prioritatile Strategiei de la Lisabona.

Rezultatele acestei reorientari sunt cel mai vizibile in domeniul inovarii, una dintre cele patru actiuni prioritare ale Strategiei de la Lisabona in perioada 2008-2011. Investitia in inovare se va tripla in perioada 2007-2013 comparativ cu perioada 2000-2006 si se va ridica la 85 de milioane de euro. in noile state membre, cota care va reveni sectorului de cercetare, dezvoltare si inovare va fi de patru ori mai mare decat in perioada anterioara.

Impactul acestei investitii va fi sustinut de noi elemente introduse prin reforma politicii de coeziune:

  • mecanisme de raportare destinate sa asigure coerenta intre programele politicii de coeziune si programele de reforma nationala
  • o mai mare descentralizare a responsabilitatilor pentru a imbunatati aplicarea in practica a procesului de la Lisabona
  • o viziune integrata a dezvoltarii, care sa asigure o abordare intersectoriala si o atentie sporita acordata cresterii si ocuparii fortei de munca.

Comisarul Hübner a adaugat: „Angajamentele asumate de statele membre si de regiuni sunt deosebit de incurajatoare. Comisia va colabora indeaproape cu statele membre si cu regiunile in efortul de a atinge rezultate care sa fie la inaltimea asteptarilor mari ale cetatenilor nostri.”

Nota editoriala
Fiecare stat membru dispune de un cadru strategic national de referinta prin care se stabilesc prioritati. Acestea sunt puse in aplicare in peste 400 de programe operationale detaliate, atat la nivel national, cat si la cel regional.

Sursa: DG Regio

Vizualizări: 82