Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România, primul stat membru care a îndeplinit condiționalitatea ex-ante privind ajutoarele de stat în domeniul fondurilor ESI. CE a notificat formal România cu privire la acest subiect

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat astăzi, 18 octombrie 2016, că CE a notificat formal România în legătură cu ridicarea condiționalității G5, referitoare la existenţa unui cadru legislativ pentru aplicarea efectivă a normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în domeniul fondurilor structurale și de investiții europene. Ţara noastră devine astfel primul stat membru al Uniunii Europene care îndeplineşte condiționalitatea privind ajutorul de stat, evitând astfel o posibilă suspendare a plăţilor. Autorităţile de la Bruxelles declară îndeplinit Planul de acțiune convenit de responsabilii români cu oficialii Comisiei Europene.

În perioada imediat următoare, aşteptăm de la Comisie şi alte veşti bune care să ateste progresele făcute de noi şi să consfinţească îndeplinerea şi a altor condiţionalităţi”, a declarat Dragoş Dinu, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Mai multe informaţii despre condiţionalităţile ex-ante:

  • Condiționalitățile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeană și reprezintă măsuri de pregătire a legislației/ instituțiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene.
  • 31 decembrie 2016 este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile.
  • Întârzierea îndeplinirii condiţionalităţilor poate duce la suspendarea integrală sau partială a plăţilor aferente Programelor Operaționale care sunt vizate de respectivele condiţionalităţi.
  • România a negociat 36 de condiționalități, acceptate de Guvern în 2014.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 265