Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Informații despre proiectele și contractele de achiziție aferente programelor operaționale 2007 – 2013 - disponibile online!

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat arhiva electronică SMIS, care conţine proiectele şi contractele de achiziţie aferente programelor operaţionale 2007-2013.

MFE oferă acces liber la informații, în format de date deschise (open data), referitoare la utilizarea fondurilor europene în exerciţiul financiar european 2007-2013: proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori, rambursări.

„Am promis transparenţă şi asta înseamnă transparenţă: publicarea detaliilor despre 16.056 contracte de finanţare şi 151.348 contracte de achiziţie din fonduri europene. Mulțumesc secretarului de stat Radu Mihaiu care a lucrat la partea tehnică a acestei operațiuni. Mulțumesc Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic și ONG-urilor care au venit cu idei în cadrul consultărilor organizate pe acest subiect” a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Bazele de date deschise disponibile sunt completate periodic de către departamentele specializate din MFE. Echipa IT a realizat un script care va asigura actualizarea lunară a bazelor de date deschise cu informaţiile noi, încărcate în arhiva SMIS. Echipa de comunicare va anonimiza datele cu caracter personal ale persoanelor fizice care sunt părţi în contractele de achiziţie aferente proiectelor din fonduri europene.

Conform comunicatului oficial, arhiva publicată respectă dreptul la viața privată și protecția datelor personale şi, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu conţine date cu caracter personal referitoare la persoanele incluse în grupul ţintă al proiectelor. Având în vedere caracterul dinamic al corecţiilor financiare, MFE va publica aceste informaţii după finalizarea contestaţiilor şi rezolvarea în instanţă a tuturor posibilelor litigii.

Creșterea calității și a numărului de date deschise publicate MFE vine ca urmare a angajamentelor asumate de Guvernul României privind promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii.

Datele deschise referitoare la activitatea MFE sunt disponibile atât pe site-ul instituţiei, cât şi pe platforma unică la nivel naţional.

Decizia publicării arhivei SMIS 2007-2013 fost luată în urma dialogului şi consultărilor la nivel guvernamental, cu specialiştii din Cancelaria Prim-Ministrului, cu colegii din Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, cu experţi independenţi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile specializaţi în domeniul open data.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 356