Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Municipiul Oradea, un exemplu de succes în atragerea fondurilor europene

Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, a continuat seria vizitelor de documentare, de aceasta dată la Oradea, aflat în primele locuri din topul orașelor din România care au derulat proiecte finanţate din fonduri europene.

Pe agenda de lucru a ministrului au fost inaugurarea noii centrale pe gaz din cadrul proiectului de reabilitate a sistemului de termoficare din Oradea, analiza lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare deja demarate în cadrul POIM pentru modernizarea a 20,2 kilometri de rețele, cu o valoare estimată de 33 milioane de euro, vizitarea amplasamentului viitorului terminal intermodal (un centru logistic feroviar-rutier amplasat pe aproximativ 17 hectare). Vizita a inclus şi o întâlnire la sediul Companiei de Apă Oradea, cu Preşedintele Consiliului Judeţean, reprezentanții unităţilor administrativ teritoriale și conducerea societății. Au fost discutate aspecte legate de extinderea în județ a rețelelor de apă potabilă şi canalizare, dar şi despre continuarea finanţării proiectului de deşeuri din POIM şi necesitatea urgentării procedurilor de delegare a gestionării infrastructurii create prin proiect.

„Am spus la începutul mandatului meu că vreau să merg acolo unde avem exemple de succes și de curaj din partea autorităților locale, iar domnul Ilie Bolojan și echipa de la primărie sunt un exemplu în acest sens. Semnalul meu este că atunci când găsim soluții mai bune, proiectele pot şi trebuie să fie modificate. De asemenea, consider ca e vital ca autorităţile de management să lucreze împreună cu potențialii beneficiari, atât în etapa de pregătire a ghidurilor solicitantului, cât şi în perioada de implementare a proiectelor”, a declarat ministrul Ghinea.

***

Informaţii despre proiectele vizitate

Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice” a fost finanţat din POS Mediu 2007-2013 şi a avut un buget de aproape 78 milioane euro. Toate lucrările sunt finalizate şi au inclus demolări, demontări magazii, depozite şi ateliere din CET Oradea, implementare proiect la sursa CET Oradea prin realizarea unei noi surse de producere a energiei termice şi implementare proiect reabilitare reţele de termoficare pentru 17,5 km, reţea reabilitată integral.

Pentru asigurarea sustenabilităţii şi continuarea investiţiilor demarate, proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice va avea o etapa a II-a finanţată din POIM, etapa în care se vor moderniza 20,2 kilometri de rețele de termoficare.

De asemenea, Oradea este unul dintre beneficiarii identificaţi ai măsurii de finanţare pentru dezvoltarea de centre intermodale din POIM (aproximativ 100 milioane euro disponibili).

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 279