Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: www.fonduri-structurale.ro solicită acces egal pentru toate organizațiile de economie socială la linia de finanțare SOLIDAR!

Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro a transmis ieri, 10 august 2016, către Ministerul Fondurilor Europene - AM POCU o serie de propuneri și observații pe Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice și anexele publicate spre consultare pentru apelul de proiecte „SOLIDAR Sprijin pentru consolidarea economiei” (POCU, OS 4.16) publicat spre consultare pe 25 iulie 2016.

Cele mai importante observații transmise de experții care au contribuit la realizarea documentului vizează:

  • Eliminarea obligației prezentării atestatului de întreprindere socială: Conform formei actuale a Ghidului, doar o parte dintre organizațiile care pot fi solicitanți în cadrul acestei linii de finanțare au obligația de a demonstra că au atestare de întreprindere socială conform Legii 219/2015. O astfel de obligație este nu doar discriminatorie, ci și imposibil de îndeplinit la acest moment.  În lipsa normelor de aplicare a Legii economiei sociale, AJOFM-urile nu eliberează astfel de atestări. Așadar unele dintre organizațiile care desfășoară activități de economie socială (în special cele care au forma juridică de SRL-uri) vor fi excluse complet de la finanțarea pe acest apel de proiecte.
  • Eliminarea obligației ca solicitanții să demonstreze că au implementat cel puțin un proiect cu finanțare nerambursabilă: În forma supusă consultării, Ghidul Condiții Specifice aferent OS 4.16. preia condițiile de eligibilitate impuse de Ghidul Orientări Generale, una dintre acestea fiind ca solicitantul să demonstreze că a implementat cel puțin 1 proiect cu finanțare nerambursabilă. O astfel de prevedere va limita accesul celor mai multe dintre organizațiile mici care desfășoară activitități de economie socială (mai ales cele înființate prin POSDRU DMI 6.1.) de a accesa această linie de finanțare mai ales în condițiile în care faptul că o întreprindere a fost finanțată prin DMI 6.1. nu poate fi asimilat cu „a implementat un proiect cu finanțare nerambursabilă”.

Pentru a consulta documentul cu observații transmis de Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro, click aici.

Cristina Pojoga

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1287