Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Muncii a lansat în debatere publică „Incluziune prin tehnologie asistivă” - un program dedicat persoanelor cu dizabilităţi

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică, în data de 8 august, proiectul de HG privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi “Incluziune prin tehnologie asistivă”.

Programul de interes naţional “Incluziune prin tehnologie asistivă”, care se va desfășura în perioada 2016-2017, presupune dotarea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene și din București (DGASPC) cu echipamente software și hardware de tehnologie asistivă (ca de exemplu imprimante Braille) și instruirea a minimum 94 de angajați în utilizarea acestora.

Suma alocată programului este de 4.000 mii lei, din care 3.760 mii lei în anul 2016 și 240 mii lei în 2017.

În acest fel se urmărește adaptarea serviciilor de consiliere furnizate persoanelor cu dizabilități cu ajutorul mijlocit al tehnologiei asistive și creșterea, cu cel puțin 2.000 persoane, a numărului celor care apelează la serviciile DGASPC-urilor.

Scopul final al programului este acela de a consolida abilitățile de viață independentă a persoanelor cu dizabilități, prin creșterea calității serviciilor de consiliere și deprinderea utilizării tehnologiei asistive.

Proiectul de act normativ poate fi consultat, până la data de 19 septembrie 2016.

Descarcă proiect și notă de fundamentare

Actul normativ mai stabilește că evaluarea și selecţia proiectelor în domeniu, precum și finanţarea acestora se va face de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în baza unei metodologii aprobată ulterior prin ordin al ministrului Muncii.

Sursa: Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

Vizualizări: 364