Achim Irimescu: Nu este încetinit ritmul pentru plata subvenţiilor
Ministrul Achim Irimescu a participat la o reuniune de lucru cu fermierii din judeţul Suceava, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Între temele discutate cu fermierii, de o importanţă semnificativă a fost problema subvenţiilor, ministrul explicând că în prezent Agenţia de Plăţi şi Intervenție pentru Agricultură se află în plin proces de efectuare a plăţilor, aceasta fiind una dintre priorităţile sale, iar banii trebuie să ajungă la beneficiari într-un timp cât mai scurt.
Totodată, ministrul Irimescu a prezentat întârzierile care au împiedicat efectuarea la timp a plăţii subvenţiilor, mai exact adoptarea extrem de tardivă a legislaţiei necesare efectuării plăţilor in 2015, depunerea cererilor de plată începând la jumătatea lui aprilie respectiv cu o lună jumătate întârziere.
O altă cauză a întârzierilor a constat în contractarea modulului de plăţi la sfârşitul lunii iulie 2015, acţiune care trebuia realizată cu un an înaintea demarării plăţilor în avans.
“Fiind vorba de aplicarea unor scheme de plăţi noi şi de o complexitate crescută comparativ cu cele din Politica Agricolă Comună trecută, majoritatea statelor Uniunii Europene au întâmpinat probleme în implementarea lor. România s-a alăturat celorlalte state ale Uniunii Europene, solicitând prelungirea termenului de plată a subvențiilor europene din campania aferentă anului 2015, fără penalităţi. Vreau să îi asigur pe toţi fermierii că nu este încetinit ritmul, însă am optat pentru prelungirea termenului ca să ne asigurăm că nu vor exista penalităţi”, a afirmat ministrul în cadrul discuțiilor cu fermierii.
De asemenea, Achim Irimescu a afirmat că APIA lucrează în paralel pentru plățile din 2016 şi a dat asigurări că nu se vor înregistra întârzieri, amintind că s-a realizat simplificarea semnificativă a cererii de plată pentru anul 2016, dosarul fiind de nouă ori mai redus faţă de cel din 2015, pentru plăţile directe.
Alte aspecte abordate în cadrul întâlnirii au vizat măsurile pe care MADR le are în vedere pentru sprijinirea sectorului creşterii animalelor din zona montană, ministrul amintind că în perioada următoare va fi adoptată Hotărârea de Guvern privind produsul montan, eticheta „produs montan” ajutând, pe viitor, în capitalizarea fermierilor din zona de munte, mai ales că realizează produse de o calitate superioară.
Ministrul a explicat, în contextul deschiderii exportului de ovine către ţările arabe, că este necesar ca fermierii să se asocieze pentru a putea asigura necesarul de animale solicitate. În cadrul discuţiilor, Achim Irimescu a detaliat măsurile de simplificare pentru accesarea PNDR, obiectiv stabilit ca prioritate încă de la preluarea mandatului, în vederea creșterii absorbţiei fondurilor pentru dezvoltare rurală.
Sursa: MADR