Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Fondurilor Europene dă undă verde continuării proiectului laserului de la Măgurele

Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a semnat, în data de 7 iulie 2016, Contractul de finanțare pentru faza a II-a a proiectului „Extreme Light Infrastructure ― Nuclear Physics” (ELI―NP), implementat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH). 

Proiectul major de cercetare ELI―NP are o valoare totală de 310.946.690 euro, din care faza a doua, de 174.516.908 euro, este cofinanțată din Programul Operațional Competitivitate 2014―2020.

Până în 2018, din suma alocată pentru faza a II-a se vor finaliza lucrările de construcţie și se vor achiziţiona şi instala echipamentele necesare, inclusiv un laser de foarte mare intensitate şi un dispozitiv de radiație fonică (raze gamma).

Proiectul vizează promovarea cercetării naționale și europene în domenii științifice conexe prin crearea unei infrastructuri de cercetare de nivel internațional.
„Laserul de la Măgurele” este unul din pilonii inițiativei de cercetare paneuropeană în domeniul laserelor de foarte mare intensitate, derulată de Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ELI―NP în România, Republica Cehă și Ungaria. Prin facilitatea din România, ELI―NP va utiliza tehnologii laser de ultimă generație pentru a realiza cercetare fundamentală în domeniile: fizică fundamentală de frontieră, fizică nucleară și astrofizică, precum și aplicații în domeniul materialelor nucleare, gestionarea deșeurilor radioactive, știinta materialelor și științele vieții.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 144