Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: Ghidul „Școală pentru toți” – AP 6, publicat spre consultare!

MFE a lansat astăzi, spre consultare publică, un ghid pentru „Școală pentru toți”, un program de educație cu o alocare de 193,2 milioane de euro din POCU.

 „Școală pentru toți” susține pachetul de măsuri anti-sărăcie lansat de Guvernul României în luna februarie 2016 și are ca beneficiari finali copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar; tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia; cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor.

Aplicanții eligibili pentru programul „Școală pentru toți” sunt organizațiile neguvernamentale, autoritățile publice, instituțiile de cult și alte entități interesate să trimită copiii la școală. Elementul central al fiecărui proiect va fi, astfel, școala, fiind pentru prima oară când MFE pune la dispoziție fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului școlar într-o manieră atât de complexă.

Obiectivele la care MFE se uită prin finanțarea proiectelor ce urmează să fie depuse în perioada următoare sunt următoarele:

  • Creșterea participării la învățământul antre-preșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii
  • Sprijinirea a +30.000 de copii să meargă la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar
  • Readucerea la școală – prin programul „A doua șansă” – a 20.000 de tineri și adulți care nu au terminat învățământul obligatoriu
  • Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori școlari, consilieri școlari, directori și specialiști în educație pentru a lucra mai bine cu copiii aflați în risc de abandon școlar

Cristian Ghinea, Ministru al Fondurilor Europene din data de 27 aprilie 2016, a declarat: „Abordarea cu care venim în cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet nouă față de exercițiul financiar anterior, fiind bazată pe realitate. Iar realitatea este că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii este aproape dublă față de media din UE, iar tendința de creștere a atins o cotă alarmantă. Este nevoie de intervenție rapidă. Începem o epocă în care vom da bani europeni pentru impact real în viața oamenilor – nu pentru chitanțe și hârtii”.

Diferența ratei de părăsire timpurie a școlii dintre România și UE a crescut de la 5,4% în 2010 la 8,1% în 2015.

Reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru România, care, ca membră UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de creștere economică a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rată a abandonului școlar, la nivel european, de sub 10%.

În România, rata abandonului școlar se situează la 19,1%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020. Etapa de consultare publică a ghidului lansat astăzi se încheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.

Calendarul acestei linii de finanțare, precum și alte informații despre aceasta pot fi consultate în fișierul atașat.

Pentru a descărca Ghidul și anexele, click aici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 9197