Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport CE privind măsurile de integrare a comunității roma: S-au înregistrat progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare

Comisia Europeană a publicat pe 28 iunie 2016, raportul de evaluare anuală a măsurilor de integrare a comunității roma. Potrivit acestuia, România a adoptat măsuri de facilitare a accesului la educație (prin eliminarea segregării, combaterea părăsirii timpurii a școlii, furnizarea de sprijin individualizat și promov unor metode de predare și învățare favorabile incluziunii), pe piața muncii, la asistența medicală (prin promovarea accesului la programele de vaccinare gratuită ce vizează copiii, grupurile și zonele cele mai defavorizate) sau la locuințe (prin eliminarea segregării teritoriale și prin asigurarea accesului la utilități publice).

Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a precizat: „Mai sunt încă multe de făcut pentru integrarea romilor în toate domeniile, de la educație până la locuințe și locuri de muncă. Anul trecut s-au înregistrat unele evoluții pozitive, în special în domeniul educației. În același timp, segregarea educațională a copiilor romi persistă în unele state membre. Comisia a trebuit să ia măsuri pentru a se asigura că legislația de combatere a discriminării este respectată."

Pe ansamblul Uniunii Europene, raportul  arată că statele membre au înregistrat progrese în anumite domenii, dar sunt necesare eforturi suplimentare. Astfel, ele au investit în  educație ca mijloc de integrare, au utilizat mai eficient fondurile UE pentru integrarea comunităților marginalizate și au cooperat mai strâns cu societatea civilă și autoritățile locale relevante.

Descarcă Raportul (lb. engleză)

Descarcă Fișa informativă (lb. engleză)

Context

Statele membre s-au angajat să dezvolte, implementeze și monitorizeze strategii naționale de integrare a comunității roma. Comisia Europeană evaluează eforturile de punere în aplicare a acestora și raportează anual Parlamentului European și Consiliului UE progresele fiecărui stat membru.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 228