Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul adoptă prin OUG măsuri pentru plata/rambursarea cheltuielilor pentru unele proiecte care au fost temporar suspendate la plată

Guvernul a completat cadrul legal astfel încât să poată fi rambursate/plătite cheltuielile aferente contractelor de finanțare încheiate din fondurile europene aferente exercițiului financiar 2007-2013, pentru care a fost infirmată suspiciunea de fraudă după investigații ale DLAF, OLAF, ANI, DNA sau structurilor de control din cadrul autorităților de gestionare a fondurilor sau pentru care erau în derulare procese penale/civile în instanță.

Măsurile au fost luate de Guvern printr-o ordonanță de urgență adoptată ieri și au scopul să contribuie la reducerea riscului de dezangajare de fonduri. Decizia vine în contextul în care, în cadrul procesului de închidere a programelor operaționale finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul European pentru Pescuit în perioada 2007-2013 o problemă principală o reprezintă proiectele suspendate la plată ca urmare a unor proceduri judiciare sau administrative cu efect suspensiv.

Având în vedere că, de regulă, astfel de proceduri (investigații și procese în instanță) durează foarte mult, uneori fiind necesară efectuarea de expertize tehnice, sumele afectate de suspendarea temporară de la solicitarea la rambursare de către Comisie sunt însemnate. Sunt cheltuieli (chiar din perioada 2010-2011) care au fost plătite beneficiarilor de la bugetul de stat și nu au putut fi solicitate la rambursare întrucât nu s-au finalizat investigațiile organelor abilitate sau nu au fost soluționate definitiv cazurile aflate pe rolul instanțelor judecătorești. 

Ordonanța de urgență adoptată ieri completează OUG 64/2009 privind gestiunea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență.

Descarcă Ordonanța

Sursa: Guvernul României

Documente
OUG-8.pdf
Vizualizări: 460