Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania a semnat cu Banca Europeana de Investitii un contract de finantare de 300 de milioane de euro pentru proiecte de mediu

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda Romaniei un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, in perioada 2014-2020.

Contactul de finantare a fost semnat la Luxembourg de catre ministrul finantelor publice, Anca Dragu si de Cristian Popa, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.

"Contractul de Finantare semnat este dovada bunei colaborari dintre Romania si BEI si a sprijinului permanent acordat de banca pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene si indeplinirea conditiilor asumate de tara noastra prin aderarea la UE. Acordam o mare atentie mediului inconjurator si, prin acest imprumut, vom acoperi partial contributia bugetului de stat la proiecte in domeniul apei si apei uzate, a managementului deseurilor, a protejarii si conservarii biodiversitatii, refacerea ecosistemelor degradate si adaptarea la schimbarile climatice",
a declarat Anca Dragu, ministrul finantelor publice.

"Prin imprumutul BEI vor fi cofinantate proiecte prioritare cu o valoare totala de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Operatiunea va sprijini implementarea unor proiecte relevante in vederea transpunerii Directivelor cheie ale Uniunii Europene din domeniul infrastructura de apa, apa uzata si management deseurilor, imbunatatind astfel protectia mediului si contribuind la dezvoltarea sustenabila, precum si a standardelor de viata din Romania. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autoritatile romane lucreaza impreuna cu Banca Europeana de Investitii, cuprinzand transporturile, energia, dezvoltarea rurala si infrastructura publica, printr-o competitivitate sporita a serviciilor", a declarat Cristian Popa, vicepresedintele BEI.

Finantarea BEI se acorda sub forma unui Program de Imprumut Structural. Pe langa proiectele de infrastructura la scara larga, imprumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finantarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finantare directa din partea BEI.

Acest imprumut este o continuare a sprijinului Bancii UE pentru investitiile strategice prioritare in cadrul programelor operationale ale Uniunii Europene in Romania, urmand imprumutului de cofinantare de 1 miliard de euro, din cadrul Strategiei Nationale de Referinta, pentru proiecte de transport si de mediu precum si celui de 300 de milioane euro destinat Programului National de Dezvoltare Rurala, prevazute in perioada de programare 2007-2013.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistenta tehnica de catre BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectand proiectele care vor fi implementate in cadrul acestui imprumut, garantand calitatea respectivelor proiecte.
Informatii generale:

BEI este banca Uniunii Europene, institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene detinuta de statele sale membre. Aceasta face posibila finantarea pe termen lung pentru investitii solide care sa contribuie la obiectivele politicii UE.

De la inceputul operatiunilor BEI in Romania, Banca a acordat imprumuturi in valoare totala de aproximativ 11 miliarde de euro (inclusiv imprumutul semnat astazi), reprezentand cca. 7% din PIB-ul Romaniei estimat pe 2015.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 213