Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania - statul cu cele mai multe investigatii finalizate de OLAF privind utilizarea fondurilor europene

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a publicat ieri, 31 mai 2016, raportul de activitate pe anul 2015. In 2015, OLAF a reusit sa finalizeze cel mai mare numar de investigatii din ultimii ani, 199 dintre acestea vizand utilizarea fondurilor europene gestionate la nivel national sau regional. Aceste investigatii au acoperit fondurile structurale, cele destinale agriculturii, noile instrumente financiare, precum si ajutorul financiar extern si au fost derulate in 23 de state membre si 26 de state si teritorii non-UE.

Statele cu cele mai multe investigatii finalizate de OLAF anul trecut sunt Romania (45), Bulgaria (19) si Ungaria (17).


Cele mai multe dintre investigatiile derulate de OLAF la nivelul Romaniei si Bulgariei au vizat utilizarea fondurilor SAPARD, pentru aceste cazuri autoritatile nationale solicitand OLAF sa deschida investigatii separate pentru fiecare proiect vizat. In cazul Romaniei, 83% dintre investigatii s-au finalizat cu formularea de recomandari de catre OLAF (nota – recomandari de recuperare de sume), in timp ce in cazul Bulgariei acest procent a fost de 100%.

„Prin bunele rezultate ale activitatii noastre investigative si prin numarul mare al investigatiilor finalizate, consider ca am reusit sa protejam interesele cetatenilor europeni, impiedicand fraudarea fondurilor europene si contribuind la directionarea acestora catre cei care au nevoie de ele, ” a declarat Giovanni Kessler, directorul general al OLAF. „Ce ne lipseste insa este un cadru adecvat care sa permita tarilor sa lucreze impreuna intr-un mod eficient pentru a combate actele de frauda. Trebuie sa facem progrese in ceea ce priveste instituirea unui Parchet European.”

Activitatea de investigare a OLAF in 2015, in cifre:
  • In 2015, OLAF a finalizat un numar record de 304 investigatii, axandu-se pe reducerea numarului investigatiilor aflate de o perioada mai lunga in portofoliul sau.
  • Oficiul a deschis 219 anchete noi in 2015, un numar deosebit de mare inregistrat in pofida reducerii personalului institutiei.
  • OLAF a analizat mai multe informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatii intr-un timp mai scurt, finalizand 90% din cele 1442 de selectii in decurs de doua luni.
  • In cursul anului, OLAF a emis 364 de recomandari pentru autoritatile relevante ale statelor membre si ale UE. Aceste recomandari vor permite recuperarea fondurilor UE care au fost utilizate in mod necorespunzator si vor facilita aducerea autorilor fraudelor in fata justitiei.
  • OLAF a recomandat autoritatilor nationale si celor UE sa recupereze suma totala de 888,1 milioane EUR la bugetul UE, cea mai mare parte a activitatilor de investigare ale oficiului vizand  fondurile structurale.

Descarca Raportul (lb. engleza)

Informatii suplimentare:

OLAF are misiunea de a identifica, a investiga si a opri actele de frauda care implica fonduri ale UE. OLAF isi indeplineste misiunea prin:
  • efectuarea unor investigatii independente privind actele de frauda si de coruptie care implica fonduri ale UE, astfel incat sa se asigure ca toti banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot crea locuri de munca si genera crestere economica in Europa;
  • contributia la intarirea increderii cetatenilor in institutiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului si ale membrilor institutiilor UE;
  • elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

Prin functia sa de investigare independenta, OLAF poate investiga chestiuni legate de acte de frauda, de coruptie si de alte infractiuni care afecteaza interesele financiare ale UE in ceea ce priveste:
  • toate cheltuielile UE. Principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricola si fondurile de dezvoltare rurala, cheltuielile directe si ajutorul extern;
  • unele domenii de venituri ale UE, in principal taxele vamale;
  • suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului si ale membrilor institutiilor UE.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Oficiul European de Lupta Antifrauda

Vizualizări: 302