Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi semnale de alarma pe POSDRU. Beneficiarii solicita anularea penalitatilor aplicate de ANAF asupra contributiilor si impozitului pe salarii

Intarzierile inregistrate in procesarea si plata cererilor de plata in cadrul POSDRU in cursul anilor 2014 si 2015 dau in continuare batai de cap beneficiarilor. Multe dintre organizatiile care au implementat proiecte au solicitat prin mecanismul cererii de plata cheltuieli aferente salariilor, acestea inregistrand dobanzi, penalitati si accesorii aplicate de ANAF pentru contributiile sociale si impozitul pe salarii urmare a intarzierii procesarii si platii cererilor de catre OI-uri si AM POSDRU.

Asociatia patronala a furnizorilor de formare profesionala din Romania (APFFPR) a transmis pe 25 mai 2016 o petitie catre Ministerul Fondurilor Europene prin care reclama colectarea in mod abuziv de catre ANAF a sumelor datorate si solicita MFE rezolvarea situatiilor generate la nivelul beneficiarilor. Prezentam in cele ce urmeaza un fragment al petitiei:

„Pentru toate finantarile nerambursabile POSDRU 2007-2013 finalizate in decembrie 2015, termenul de plata eligibil pentru cheltuieli a fost 31.12.2015, conform Instructiunii DG PCU 109/16.09.2015. Prin urmare, pana la data de 31.12.2015, toti beneficiarii de finantari nerambursabile POSDRU 2007-2013, am fost obligati sa achitam, inclusiv contributiile asupra salariilor care erau scadente la 25.01.2016 [...] ANAF a preluat incorect banii transferati de catre membrii APFFPR – furnizori de formare profesionala beneficiari/parteneri in proiecte POSDRU, care aveau specificatia de virament clara prin ordinul de plata respectiv «contributii salarii luna decembrie 2015 aferente proiectelor» si i-a considerat ca bani platiti in avans, a stins obligatiile fiscale accesorii, penalitatile si dobanzile, in ordinea vechimii pe care beneficiarii si partenerii le aveau la data de 31.12.2015, ramanand nestinse obligatiile fiscale pentru luna decembrie 2015”.

Pentru a sustine acest demers, click aici.

De asemenea, peste 35 de beneficiari POSDRU au transmis si ei ieri, 30 mai 2016, o scrisoare deschisa catre autoritati semnaland problema dobanzilor si penalitatilor si efectele acestora asupra organizatiilor care au implementat proiecte. Scrisoarea deschisa accentueaza si lipsa de reactie a autoritatilor la initiativele si semnalele de alarma transmise pe aceasta tema inca din anul 2014. Pentru mai multe detalii, click aici.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 232