Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Castigatorii celei de-a doua editii a competitiei „Fabricat in Tara lui Andrei”

Astazi, la Petrom City Bucuresti, OMV Petrom in parteneriat cu Fundatia NESsT a organizat o conferinta de presa in care au fost prezentati si premiati cei 10 castigatori ai celei de-a doua editii a competitiei de afaceri sociale Fabricat in Tara lui Andrei. Tara lui Andrei este un proiect de responsabilitate sociala OMV Petrom. Evenimentul a fost prezentat de catre Mona Nicolici – Manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom, iar speakeri au fost Mariana Gheorghe – CEO OMV Petrom si Zoltan Bereczki – Country Director Romania Fundatia NESsT.

In cadrul competitiei au fost inscrise peste 180 de idei de afacere sociala dintre care au fost selectati 10 castigatori. Fiecare idee de afacere sociala selectata va primi pana la 32.000 de euro finantare nerambursabila pentru a-si pune ideea in practica si consultanta de business pentru un an. Mai mult decat atat, 20 de finalisti ai competitiei au primit 7 luni de consultanta si sprijin financiar de pana la 1.500 de euro pentru realizarea studiilor de fezabilitate.


Antreprenorii sociali castigatori isi propun ca in primul an de activitate sa genereze peste 35 de locuri de munca si sa genereze venituri pentru alti 78 de localnici. Ideile lor de afaceri sunt din cele mai diverse si raspandite in zone diferite ale tarii:
  • Centru judetean de ingrijire la domiciliu in Scorteni, judetul Prahova;
  • Productie de plante aromatice si legume in Madulari, judetul Valcea;
  • „Bunatati de Acasa” – fabrica de muraturi si dulceturi traditionale in Berca, judetul Buzau;
  • „Fructos” – fabrica de dulceturi in Gura Ocnitei, judetul Dambovita;
  • „Iluminis” – atelier de design si productie de corpuri de iluminat in Marca, judetul Salaj;
  • „Dar din glie” – productie organica de legume in Marghita, judetul Bihor;
  • „Cosanzeana” – seturi creative de cusut pe lemn perforat in Aninoasa, judetul Dambovita;
  • „ECO Extract” – productie de uleiuri si extracte naturale din plante medicinale si aromatice in Videle, judetul Teleorman;
  • „Bunicel.ro” – brand romanesc de dulceturi si gemuri in Micesti, judetul Arges;
  • „Miere Sincera” – stupina turistica in Poiana Campina, judetul Prahova.

M-a impresionat varietatea acestor antreprenori, acestor propuneri; am realizat ca antreprenoriatul social nu este de vocatie regionala, ci nationala. Toti au ceva care ma face sa ii admir si sa ii respect.” a spus Mariana Gheorghe despre cei 10 antreprenori castigatori

In cadrul evenimentului au luat cuvantul si doi dintre antreprenorii sociali care au fost castigatori ai primei editii Fabricat in Tara lui Andrei – Andreea Urse si Cristian Branea.

Andreea Urse – Eco Herbal (sectie de colectare si prelucrare plante medicinale si aromatice) despre experienta sa ca antreprenor social: „Am avut parte de provocari, dar am reusit sa trecem peste ele; antreprenorii noi trebuie sa isi respecte promisiunile facute catre comunitate si trebuie sa apeleze la toate resursele pe care comunitate le ofera. Profitul se masoara in binele pe care il faci comunitatii.

Cristian Branea – MATERIA (mobilier, decoratiuni si corpuri de iluminat din lemn recuperat si recliclat) despre afacerea sa sociala: „S-a dovedit a fi foarte greu, sa intampinam provocari uriase pe care nu le-am anticipat, dar incep sa apara si rezultatele. Am avut comenzi din Statele Unite, Arabia Saudita, Malaezia; daca o tinem tot asa la sfarsitul anului 2016 o sa inregistram o cifra de afaceri de 200.000-250.000 de euro ceea ce inseamna stabilizare a productiei si noi locuri de munca create”.

Zoltan Bereczki a punctat faptul ca pentru a pune pe picioare un business, mai ales o afacere sociala ai nevoie de curaj, de un plan de afaceri bun si de consecventa.

Dana Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 311