Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana: Riscurile economice in Romania - generate de sectorul bancar, de cresteri salariale, politici fiscale

"Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice. Insa exista riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilitatile in sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice si de mari cresteri salariale", anunta Comisia Europeana. Conform expertilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele opteaza pentru cresterea bugetului de stat si reducerea impozitelor in perioadele de cresteri economice, reducand cheltuielile si crescand impozitele in caz de recesiune…sursa:www.mediafax.ro, click aici pentru detalii

Comisia Europeana a publicat miercuri, 18 mai, recomandarile specifice de tara pentru 2016, pentru politicile economice nationale. Potrivit documentului, Comisia Europeana are patru mari recomandari pentru Romania, fiecare cu mai multe subpuncte, de la consolidare fiscala si bugetara pana la continuarea reformei in domeniul sanatatii, educatiei si administratiei publice.

In domeniul macroeconomic, recomandarea Comisiei se refera la evitarea abaterii, in 2016, de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) si realizarea unei ajustari fiscale de 0,5% din PIB in anul 2017. De asemenea, se recomanda consolidarea cadrului bugetar si fiscal, precum si cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor.

In domeniul social, Comisia recomanda adaptarea serviciilor furnizate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca la profilul celor care isi cauta un loc de munca; adoptarea unor criterii obiective pentru stabilirea salariului minim; egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati; combaterea abandonului scolar timpuriu si sporirea calitatii educatiei, in special in randul populatiei rome.

Recomandarile Comisiei includ, de asemenea, limitarea platilor informale in sistemul de sanatate si cresterea ponderii ingrijirii in regim ambulatoriu.

In privinta administratiei publice, in viziunea Comisiei este necesara cresterea independentei si transparentei gestionarii resurselor umane si simplificarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri si cetateni, precum si consolidarea guvernantei corporative a intreprinderilor de stat.

Alte aspecte vizate de recomandarile Comisiei prevad: imbunatatirea accesului la servicii publice integrate, extinderea infrastructurii de baza si diversificarea economica, in special in zonele rurale, adoptarea si punerea in aplicare a planului general de transport si o mai buna prioritizare a proiectelor publice de investitii.

Context:

Publicarea recomandarilor specifice de tara reprezinta un moment cheie in Semestrul European, care este ciclul coordonarii politicilor economice nationale la nivel european. Recomandarile au la baza atat Raportul de tara, publicat in cadrul pachetului de iarna 2016, care prezinta analiza detaliata a Comisiei asupra economiei romanesti, cat si Programul National de Reforma si Programul National de Convergenta, publicate in luna aprilie de catre autoritatile romane.

Descarca Recomandari CE pentru Romania

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 106