Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a luat noi masuri financiare temporare pentru sustinerea agricultorilor

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, unele masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate in cadrul schemelor de plati directe pentru agricultura, a ajutoarelor exceptionale cu caracter temporar, a masurilor de piata si interventie in agricultura, a celor de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor.

Practic, prin actul normativ adoptat astazi, se aloca temporar, pana la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale suma de 1,786 milioane lei, din veniturile din privatizare. Aceasta suma se adauga alocarii temporare de 3,6 milioane lei, adoptata prin HG 174/2016 Ministerului Agriculturii, in acelasi scop si prin acelasi mecanism. Din sumele alocate temporar din venituri din privatizare se vor deconta mai rapid platile agricultorilor, masura care ii va sprijini sa-si asigure resursele financiare pentru desfasurarea activitatilor din agricultura.

Dupa ce Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura efectueaza platile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaratiile lunare, iar Comisia Europeana le ramburseaza Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, urmand sa fie restituite Ministerului Finantelor Publice.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale asigura resursele necesare efectuarii platilor de catre A.P.I.A. beneficiarilor schemelor de plati directe pentru agricultura, a ajutoarelor exceptionale cu caracter temporar, a masurilor de piata si interventie in agricultura, a masurii de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a masurii de promovare a vinurilor, care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Informatii suplimentare:

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati directe care se acorda in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, au fost stabilite schemele de plati directe care se aplica incepand cu anul 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plati, precum si conditiile generale de eligibilitate pentru acordarea platilor.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 116