Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Companiile bavareze, interesate de investitii in proiectele de dezvoltare regionala in Romania

Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a avut la sediul Guvernului Romaniei o intalnire cu membrii delegatiei Ministerului bavarez pentru Economie si Mass-media, Energie si Tehnologie, condusa de domnul Secretar de Stat Franz Josef Pschierer, membru al Parlamentului Landului Bavaria.

Discutiile au vizat stadiul relatiilor economice dintre Romania si landul Bavaria si posibilitatile de dezvoltare, evolutia politicii economice in Romania si prioritatile pentru dezvoltarea regionala, proiectele de infrastructura cu finantare din fonduri structurale, mai ales managementul deseurilor, apa si canalizare, ca si calificarea si formarea profesionala a personalului roman.

Conform datelor detinute de Camera de Comert si Industrie romano-germana, landul Bavaria este unul cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei, pe locul 5 in clasamentul partenerilor comerciali. In anul 2014 importurile bavareze din Romania au insumat 2,6 mld. de euro, cu 28,5% mai mult decat in 2013, iar exporturile Bavariei catre Romania au fost de 1,8 mld. de euro, cu 9,7% mai mult fata de 2013. Pe piata romaneasca activeaza in prezent aproximativ 1.400 de companii bavareze.

„Relatiile dintre Romania si Bavaria sunt excelente, iar balanta comerciala exprima acest lucru. Suntem interesati de orice proiecte de cooperare intre Romania si Bavaria – si ma refer in special la investitii in infrastructura de drumuri, feroviara, aeroportuara… In Transilvania – in Cluj, in Banat – companiile bavareze sunt deja prezente, acum ne dorim sa le aducem in Moldova, unde ne concentram sa crestem capacitatea infrastructurii, cu ajutoare de stat”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

„De asemenea, ne dorim sa preluam din know-how-ul Bavariei, care are un invatamant profesional si tehnic foarte bun, si, cu sprijinul Ambasadei germane, sa reformam invatamantul profesional. In acest sens, primim deja sprijinul companiilor germane, care ne ajuta sa formam forta de munca. Pe de alta parte, incercam sa modernizam si legislatia privind parteneriatul public-privat, pentru a facilita investitiile mari, cum ar fi infrastructura rutiera, care sa fie co-finantate prin participarea statului, a companiilor si cu fonduri europene. Avem, in acelasi timp, in vedere, si conservarea patrimoniului culturii germane in Transilvania – numai prin Programul Operational Regional 2007-2013 au fost renovate 18 biserici evanghelice din Transilvania, care au devenit astfel o atractie puternica pentru turistii germani”, a subliniat vicepremierul Vasile Dincu.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 212