Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: Primele doua linii de finantare lansate. Ghidurile solicitantului modificate astazi prin corrigendum

Ministerul Fondurilor Europene a deschis astazi oficial pe platforma MySMIS primele doua apeluri de proiecte care isi propun reducerea saraciei in comunitatile marginalizate. Suma totala lansata este de 350 milioane de euro. Apelurile abordeaza problema saraciei in mod integrat, prin masuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea sociala: ocupare, educatie, locuire, sanatate, servicii sociale si anti-discriminare, adresate atat celor mai saraci copii, cat si familiilor lor.

Autoritatile locale, organizatiile neguvernamentale, partenerii sociali si societatile comerciale care doresc sa aplice au la dispozitie doua linii de finantare separate: Obiectivul Specific 4.1. – Dezvoltare locala integrata (DLI 360o) in comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome si Obiectivul Specific 4.2. – Dezvoltare locala integrata in comunitatile marginalizate (indiferent de dimensiunea populatiei de etnie roma).

Concret, autoritatile locale si/sau organizatii neguvernamentale si societati comerciale identifica o comunitate marginalizata si propun un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la fata locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro. Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la fata locului si a masurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj incurajand o abordare complexa, care sa raspunda mai multor nevoi ale oamenilor din comunitatile sarace.

“Pe de o parte, activitatile de proiect nu mai pot fi formulate din birou, ci trebuie construite pornind de la nevoile comunitatii, de la fata locului. Prin ceea ce lansam astazi, Ministerul Fondurilor Europene propune o schimbare in modul in care statul roman trateaza problema saraciei: nu doar actiuni sectoriale facute din perspectiva unei agentii guvernamentale si doar in aria sa de competenta, ci finantam actiuni care pun la o un loc mai multe surse ale saraciei (conditii proaste de locuire, abandonul scolar, lipsa de acces la sanatate, etc) si vin cu solutii pentru toate in acelasi timp, punand comunitatea in centrul interventiei. Felicit echipa de la Ministerul Fondurilor Europene, in special pe secretarul de stat Ciprian Necula, pentru eforturile depuse in a aduce aceasta noua abordare in practica. Noi am creat cadrul, acum asteptam ca promotorii de proiecte, autoritati si ONG-uri, sa lucreze la firul ierbii, sa analizeze cauzele saraciei din comunitatea lor si sa propuna solutii bune. Evaluarea proiectelor va incepe de la 1 iulie, deci este timp pentru o analiza serioasa si vorbit cu oamenii din comunitati, pentru a acoperi nevoile lor reale” a declarat domnul Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene.

“Am gandit interventiile din aceste ghiduri ca unele aplicate pe nevoile tuturor membrilor unei familii care locuiesc in aceeasi gospodarie, in functie de nevoile fiecarei generatii si fiecarei persoane: copiii au nevoie de educatie, dar pentru asta au nevoie ca ei si parintii lor sa fie sanatosi, sa aiba un loc de munca si sa beneficieze de conditii decente de locuit; la randul lor, acestia au nevoie de calificare pentru a obtine un loc de munca si, nu in ultimul rand, cu totii au nevoie de acte de identitate (si, eventual, de locuire). Practic, vorbim despre proiecte complexe, care comporta colaborare multi-specializata din partea celor care alcatuiesc parteneriatul, obligatorie fiind implicarea comunitatii si a autoritatilor locale, astfel incat sa poata fi acoperite toate sau sau majoritatea acestor elemente de vulnerabilitate”, a precizat si Secretarul de Stat, domnul Ciprian Necula.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat saptamana trecuta o consultare publica. In urma acestei consultari, MFE a emis corrigenda care, conform comunicatului oficial al ministerului, clarifica unele dintre observatiile participantilor – de pilda se permite participarea la aceste call-uri a comunitatilor din localitati incluse in strategiile de dezvoltare locale depuse in Programul National de Dezvoltare Rurala. Ministerul a decis organizarea a opt sesiuni de informare, una in fiecare regiune de dezvoltare, pentru a discuta cu autoritatile locale si judetene si partenerii sociali conditiile noii abordari.

Descarca Ordinul privind modificarea urmatoarelor documente:

  • Orientari privind accesarea finantarilor in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020- anexa 1
  • Ghidul Solicitantului – Conditii Specifice OS 4.1 – anexa 2
  • Ghidul Solicitantului – Conditii Specifice OS 4.2 – anexa 3

Documentele originale modificate prin corrigendum astazi pot fi vizualizate aici

De asemenea, MFE a publicat o serie de comentarii la sugestiile participantilor la consultarea publica care a avut loc saptamana trecuta. Descarca observatii MFE. Conform MFE, cea de-a doua parte a observatiilor va fi publicata astazi. Revenim cu detalii dupa ce MFE va publica documentele.

Solicitantii pot adresa in continuare intrebari referitoare la cele doua propuneri de proiecte, prin sistemul de help-desk pus la dispozitie de catre MFE. Cererile de finantare pot fi incarcate in MySMIS pana la 1 august 2016.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 988