Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Vasile Dincu: Contributia proprie a beneficiarului de fonduri europene este un criteriu semnificativ de crestere a eficientei banilor publici

Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a avut vineri o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) condusa de Reza Baqir. Dialogul s-a axat pe proiectele aflate in implementare la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, proiecte cu potential impact pozitiv asupra eficientizarii utilizarii fondurilor publice.

Viceprim-ministrul Vasile Dincu a aratat ca proiectele din pachetul reformei administrative au efect nu doar asupra calitatii serviciului public, ci si asupra reducerii costurilor de functionare a administratiei. Astfel, viitorul Cod Administrativ, aflat in lucru la MDRAP, ar putea avea impact financiar important: „Codul Administrativ la care lucram va reglementa folosirea proprietatii private si publice a statului si a administratiei publice locale. Asa cum avem un Cod Civil si unul Fiscal, este necesar si unul destinat administratiei publice, care sa puna laolalta toata legislatia aplicabila in domeniu. Codul va ingloba peste 18 acte normative si le va corela, pentru ca vorbim despre o legislatie care a suferit multe modificari, in timp, si nu intotdeauna au fost corelate intre ele. Facem acum, de exemplu, un inventar al cladirilor neutilizate in administratie; in acasta stare, nefolosite, ele reprezinta o cheltuiala pentru stat, cand ar putea fi o sursa suplimentara de venit”, a declarat Vasile Dincu.

Alte exemple de proiecte aflate in diferite etape si care pot contribui la eficientizarea banilor publici sunt descentralizarea – prin aducerea nivelului de decizie mai aproape de beneficiarul final, simplificarea procedurilor administrative – prin reducerea numarului de documente, formulare si procese utilizate in interactiunea dintre cetateni si institutiile publice si regandirea sistemului de personal din administratie – prin proiectarea unui mecanism care sa duca la o corespondenta intre nivelul de salarizare si nivelul de performanta al angajatului public.

In privinta programelor de finantare a investitiilor, ministrul dezvoltarii a precizat ca preocuparea pentru proiecte cu rezultate reale s-a concretizat, la nivelul MDRAP, in stabilirea unor criterii clare pentru Obiectivele care primesc finantare prin Programul national de Dezvoltare Locala (PNDL), de exemplu: „Vom renunta la finantarea proiectelor care nu sunt eficiente din punct de vedere social. In cazul unei investitii publice, nu putem vorbi neaparat despre eficienta economica, dar trebuie sa aiba un randament, un plus, pe partea sociala. De aceea, atunci cand promovam un obiectiv la finantare, ne uitam care parte si cat din populatia va beneficia de proiect, daca exista si o contributie locala si alte aspecte care ne ajuta la o selectie mai bine fundamentata”.

Viceprim-ministrul a prezentat si situatia programelor cofinantate din fonduri europene. In acest domeniul faptul ca exista o contributie proprie a beneficiarului este, de asemenea, un criteriu semnificativ de crestere a eficientei banilor publici: Experienta ne-a aratat ca, acolo unde exista si o contributie financiara privata, rata de succes a programului este mai mare. Ar putea fi vorba despre faptul ca investitorul are o grija in plus, e mai responsabil, atunci cand stie ca sunt in joc si o parte din resursele lui financiare”.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 134