Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFP va negocia cu BEI un contract de finantare de un miliard de euro

Guvernul Romaniei a adoptat un Memorandum prin care ministrul Finantelor Publice primeste mandat de negociere a Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii de un miliard de euro, in vederea finantarii partiale a contributiei bugetului de stat la Programul National de Dezvoltare Locala. Suma va fi folosita pentru accelerarea realizarii proiectelor din sectorul de apa, apa uzata si canalizare, in vederea conformarii la obligatiile pe care Romania si le-a asumat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, respectiv obligatii privind calitatea apei si accesul populatiei la reteaua de alimentare cu apa potabila si canalizare.

Elementele care fac obiectul negocierii sunt atat de natura financiara (durata si numarul de transe in care se va trage imprumutul, plan de finantare), cat si de natura tehnica (atributiile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice legate de implementare, clarificari in privinta alocarii proiectelor, autorizatiile de mediu sau administrarea retelelor de un operator autorizat).

Pozitia partii romane are in vedere obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale. Mandatul si, ulterior, raportul negocierilor vor fi supuse aprobarii Guvernului si Presedintelui Romaniei.

Memorandumul cu tema „Acordul de pricinpiu privind contractarea unui imprumut de la Banca Europeana de Investitii in valoare de pana la 1 miliarde de euro, in vederea finantarii partiale a contributiei bugetului de stat la Programul National de Dezvoltare Locala” a fost adoptat in sedinta Guvernului din septembrie 2015. In baza acestuia, partea romana a transmis BEI acceptul privind aprobarea imprumutului de catre Consiliul Director al Bancii.

PNDL este finantat in proportie de peste 80% de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, restul fiind acoperit de la bugetele locale. Selectarea proiectelor cuprinse in program, disponibilizarea catre beneficiari a sumelor alocate anual de la bugetul de stat si monitorizarea stadiului fizic si financiar sunt realizate de MDRAP, prin directiile sale de specialitate.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 125