Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Achim Irimescu, catre fermieri: Este extrem de important sa aveti in vedere asocierea si cooperativele pentru a putea iesi pe piata

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a efectuat primele plati aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cu acest prilej, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim IRIMESCU, a inmanat Notificarile de plata primilor beneficiari ai Programului, un grup de tineri fermieri din localitatea Colibasi, din judetul Giurgiu. La eveniment au mai fost prezenti secretarul de stat Simona MAN, directorul general al AFIR, Andras SZAKAL, primarul comunei Colibasi, Constantin STOICA, precum si directori din cadrul AFIR de la nivel central, regional si local.

„Ma aflu astazi pentru prima data in Colibasi si am ramas impresionat pentru ca am vazut aici oameni tineri foarte gospodari. In localitate sunt 400 hectare de solarii si inmanam astazi primele notificari de plata pentru 29 de fermieri.

Este extrem de important sa aveti in vedere asocierea si cooperativele pentru a putea iesi pe piata. Este meritul beneficiarilor ca au avut initiativa, al primarului ca i-a sprijinit si al colegiilor de la AFIR care au reusit sa vireze banii fermierilor intr-un timp foarte scurt,”
a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim IRIMESCU.

Beneficiarii care au primit efectiv fonduri europene nerambursabile accesate prin PNDR 2020 sunt cei ai Submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea totala nerambursabila a primelor platilor efectuate catre 124 de tineri fermieri este de 3.855.000 euro.

Aceasta submasura s-a bucurat de un interes deosebit, in cadrul sau fiind depuse cele mai multe cereri de finantare, 2.874, in valoare totala nerambursabila de peste 120 milioane de euro. Dintre acestea, 1.388 cereri de finantare cu o valoare de 58,6 milioane de euro au fost selectate pentru finantare, pana in prezent. Sesiunea continua de primire a proiectelor aferenta anului 2015 pentru solicitantii de finantare prin intermediul sM 6.1 s-a derulat intre 25 martie 2015 si 30 octombrie 2015.

In conformitate cu procedurile si instructiunile de plata aprobate, prima cerere de plata (transa I) se va depune de catre tanarul fermier in maxim 30 zile de la data semnarii Contractului de finantare. Transa I reprezinta un procent de 75% din valoarea sprijinului nerambursabil. A doua cerere de plata (transa II) se depune in maxim 33 de luni (57 de luni – pentru exploatatii pomicole) de la data semnarii Contractului de finantare, dupa verificarea indeplinirii tuturor actiunilor prevazute in Planul de Afaceri, inclusiv dupa implementarea standardelor europene (daca este cazul). Transa II reprezinta un procent de 25% din valoarea sprijinului nerambursabil acordat.

De asemenea, valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil acordat prin sM 6.1 tineriilor fermieri este de 50.000 de euro (in cazul exploatatiilor de dimensiuni mai mici, 12.000 – 29.999 SO, sprijinul este mai mic, respectiv 40.000 de euro).

Sursa: MADR

Vizualizări: 171