Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul MCV: Infiintarea ANAP, rol major in lupta anticoruptie. Strategia in achizitii trebuie pusa in aplicare

Recentul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) si Raportul tehnic pentru Romania, care il insoteste, includ o serie de mentiuni despre noutatile din domeniul achizitiilor publice.

Ca singura agentie pentru achizitii, responsabila cu toate functiile majore din domeniu, ANAP are potentialul de a intari componenta non-penala a luptei impotriva coruptiei din domeniul achizitiilor publice printr-un control imbunatatit, preventie si supervizare.", se arata in raportul tehnic.

Totodata, in randul recomandarilor pentru Romania formulate prin documentul Comisiei se numara urmatorul punct:

Ar trebui sa se puna in aplicare noua strategie si planul de actiune in materie de achizitii publice, asigurand un cadru anticoruptie solid din punct de vedere al cadrului juridic, al mecanismelor institutionale si al capacitatii administrative, aplicand masuri de prevenire si depistare a conflictelor de interese si demonstrand ca incalcarile sunt sanctionate in totalitate.

Detalii despre modificarile din domeniul achizitiilor publice (fragment; paginile 37-38 din Raportul tehnic):

„O noua strategie in domeniul achizitiilor publice si un plan de actiune au fost dezvoltate pentru a rezolva deficientele din sistem si pentru a implementa directivele UE ; aceasta include obiectivul de a adapta structurile institutionale si mecanismele interne la necesitatile majore ale actiunilor anticoruptie din noul cadru legislativ.

Un pas pozitiv din strategie este infiintarea unei functii de monitorizare si supervizare care integreaza riscurile asociate coruptiei si conflictelor de interese in abordarea controlului ex-ante din domeniul achizitiilor publice. Strategia va necesita anumite schimbari importante in sistem – care includ chestiuni fundamentale identificate in trecut, precum fragmentarea controalelor ex-post si tendinta de a se baza pe controale care s-au axat pe aspectele formale ale procesului de achizitie, fara sa ia in considerare aspecte calitative. Pentru a asigura concordanta cu obiectivele noilor Directive europene, vor fi necesare eforturi in continuare pentru a pune in aplicare noi structuri legislative si institutionale pentru a asigura ca verificarile se aplica tuturor factorilor de decizie care expusi la conflicte de interese.

O noua institutie publica a fost creata, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice. Aceasta imbina functiile indeplinite in trecut de ANRMAP (legislatie, consiliere operativa si functionala, verificari ex-ante ale documentatiei de atribuire, control ex-post, monitorizare si coordonare internationala si UCVAP (control ex-ante la nivelul evaluarii ofertelor). Coordonarea slaba intre aceste doua functii a fost identificata ca fiind o problema, in trecut.

ANAP va fi responsabila si de elaborarea politicilor, incluzand inregrarea riscurilor de coruptie si prevenire a coruptiei in decizii din domeniul politicilor publice, precum alocarea de fonduri pentru achizitii.

Ca singura agentie pentru achizitii, responsabila cu toate functiile majore din domeniu, ANAP are potentialul de a intari componenta non-penala a luptei impotriva coruptiei din domeniul achzitiilor publice printr-un control imbunatatit, preventie si supervizare".


Toate acestea, arata documentul, in contextul in care Raportul MCV de anul trecut a mentionat „lipsuri persistente in domeniul achizitiilor, in legatura in special cu capacitatea si gradul de expertiza al personalului care se ocupa de procedurile de achizitii, atat la nivel national cat si local, lipsa stabilitatii si fragmentarea cadrului legislativ si calitatea competitiei in domeniu. In timp ce anumiti pasi au au fost facuti la nivelul designului insitutional si la nivel legislativ, coruptia ramane o zona de preocupare".

De asemenea, raportul aminteste importanta sistemului PREVENT, care va deveni principalul instrument pentru conflictele de interese inaintea semnarii unui contract si ANAP va avea o structura dedicata colaborarii cu institutiile de resort, de exemplu ANI. DNA si alte institutii anti-coruptie.

Comisia a publicat in domeniul cel mai recent raport privind masurile intreprinse de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei, in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV). Raportul prezinta progresele continue realizate in directia indeplinirii obiectivelor MCV si reliefeaza aspectele care necesita masuri suplimentare.

Sursa: ANAP

Vizualizări: 150